Komentar Zlatka Turkoviča: Burzovni investitor ne kladi se na cijene na burzi

Vrijednosti dionica na svjetskim burzama skočile su u zadnja dva mjeseca. Vodeći američki burzovni indeks Dow Jones porastao je iz 6500 na 8000 bodova, DAX sa 3700 na 4500 bodova. Ove rezultate ne treba popratiti sa euforijom, pošto su vrijednosti u zadnjih pola godine osjetno pale pa sadašnje razine cijena nisu ni približno takvi, kakve su investitori prije godinu dana planirali.

Popravak cijena dionica velikih poduzeća još nije velik, a pored toga otvorena su još mnoga pitanja u vezi gospodarskog oporavka i svjetskih financija. Jedno ipak možemo iz svega toga zaključiti. Vrijednosti dionica su ipak pale preduboko, što je i običaj kod burzovnih slomova. Burzovna publika je u pesimizmu pretjerivala i sadašnji stvaran skok vrijednosti, uz to da se gospodarska situacija još nije popravila ukazuje na to, da su papiri jako podcijenjeni. Od te tvrdnje dalje razborit burzovni investitor može očekivati pozitivan trend na razvijenim burzovnim tržištima, naročito američkom.

Međutim ako će se netko stalno ogledavati po burzovnoj tečajnici i tražiti brze kompenzacije za protekle gubitke, bit će razočaran. Tako kao što je uvijek razočaran kratkoročan investitor odnosno trgovac, koji jednom dobiva, drugi put gubi i na kraju uvijek gubi. Razlog tome je u pridodavanju prevelikog značenja burzovnoj tečajnici.

Pošto su vrijednosti dionica na dulji rok ipak povezane s rezultatima poduzeća, toj tematici treba namijeniti nešto pozornosti. Da bi burza išla duže vrijeme gore a gospodarstvo dugo vrijeme na dolje, to ne ide. Zato pogledajmo kako je sa tromjesečnim poslovnim rezultatima nekih poduzeća, koja su podatke već objavila.

Američki proizvođać mikročipova za mobilne telefone Qualcomm u prvih 3 mjeseca (za njega je to drugo tromjesečje) objavio je gubitak u visini 18 centa po dionici, dok je prije godinu dana uspoređujući podatak iznosio 47 centi. Ali gubitak je manji nego su ga na burzi prognozirali, pored toga još u Qualcommu predviđaju veće prihode do kraja godine nego su ih prvobitno prognozirali.

Kao što se očekivalo gubitke su objavila i dva automobilska proizvođača: američki Ford i njemački Daimler. Prvi je u prvome tromjesečju iskazao 1,4 milijardi dolara velik minus, drugi 1,3 milijarde eura visok negativan rezultat. U sadašnjim okolnostima kada se automobilska industrija, a naročito američka bori za opstanak pravo je čudo, da po riječima prvoga čovjeka Forda Mulaly-ja, tvrtka neće trebati državnu pomoć.

Pozitivne tromjesečne rezultate objavio je američki telekomunikacijski operater Verizon Communications. Dobit je porasla s 57 centi u protekloj godini na 58 centi za dionicu u prvih tri mjeseca ove godine. Poduzeće ipak registrira neugodan trend padanja prihoda od fiksne telefonije.

Većina poduzeća dakle izvješćuje o negativnim rezultatima za djelomično pozitivnim izgledima ili pak o pozitivnim rezultatima sa neizvješnošću do kraja godine. Prognoze menadžera odnose se na godinu 2009. dok za slijedeću nitko se ne usudi davati nikakve izjave. Ipak ulaganje na burzi u suštini nije u tome, da se prognozira profite poduzeća za slijedeća tri mjeseca ili godinu. Važniji posao je procijenjivanje sadašnjih cijena dionica i odgovaranje na pitanje: jesu li dionice dovoljno jeftine? Smatram, da sve nisu jeftine. Svaku kompaniju valja promatrati individualno s gledišta dugoročnosti njegovog poslovanja, njegovim perspektivama i proteklom ponašanju u sličnim situacijama. Brojke koje smo spomenuli u vezi poslovanja davaju tek površnu sliku o firmi no važnije je pitanje, da li će uspjeti okrijepiti svoje pozicije na prodajnim tržištima pozicije a odmah zatim je važno pitanje kada će se to desiti? Ako u poduzeće vjerujemo onda nam činjenica, da je njegova dionica jeftina, već puno govori.

Zlatko Turkovič ugledni je slovenski burzovni analitičar čiju kolumnu na rep.hr-u možete pratiti svaka dva tjedna. Za više informacija posjetite njegovu web stranicu zlatkoturkovic.com

Kolumna Zlatka Turkoviča: Je li osam-postotni godišnji prinos malo ili puno?

Poduzeće objavi solidne poslovne rezultate za proteklu godinu, no njegove dionice padnu. Drugo poduzeće objavi gubitke u 2008. Dionice još više padnu. Izgleda, da u ovom  trenutku na svjetskim i lokalnim burzama ne djeluje više nikakva logika.

Kolumna Zlatka Turkoviča: Preokret na burzi nije nemoguć

U sadašnjoj burzovnoj turbulenciji većina ulagača izbjegava burzu. Kao što se prije dvije godine nekontrolirano ulagalo u sve moguće papire, bez obzira na dobit, dividende tvrtki i bez ocjenjivanja unutrašnjih vrijednosti tih investicija, tako zadnjih mjeseci za burzovnu publiku sve djeluje riskirano.

Kolumna Zlatka Turkoviča: Pravo vrijeme za burzovne kupovine

Nakon što su se tečajevi dionica na svjetskim burzama u ožujku popeli, u prosjeku za 10 posto, burza je zadnjih dana ponešto pala. Zadnji pad cijena opet je obudio strahove, da burzovnoj krizi još nema kraja. 

Komentar Zlatka Turkoviča: Američke banke signaliziraju burzovni oporavak

Promatrači burzovnih tečajeva, mogu i dalje primjetiti neobično jak rast cijena dionica banaka. Poneki od tih skokova imaju uzroke u tromjesečnim rezultatima, drugi su pak rezultat bolje likvidnosti financijskog sistema.