Kolumna Zlatka Turkoviča: Preokret na burzi nije nemoguć

U sadašnjoj burzovnoj turbulenciji većina ulagača izbjegava burzu. Kao što se prije dvije godine nekontrolirano ulagalo u sve moguće papire, bez obzira na dobit, dividende tvrtki i bez ocjenjivanja unutrašnjih vrijednosti tih investicija, tako zadnjih mjeseci za burzovnu publiku sve djeluje riskirano.

Sve osim novčanica. U vremenu, kada situacija u svjetskom gospodarstvu i na financijskim tržištima djeluje nesigurno, na televiziji CBS pojavio se prvi svjetski financijer, Ben Bernanke. Spomenuta televizija nije zaboravila istaknuti, da je to prvi intervju šefa Saveznih rezervi te vrste poslije 20 godina. No, više od toga zanimljiv je sadržaj razgovora, gdje se moglo čuti iznenađujuća mišljenja, iznenađujuća samo za površne promatrače ekonomskih i burzovnih događaja.

Recesija u gospodarstvu, kakva je danas, završit će najkasnije sljedeće godine, a možda već ljetos, bila je najvažnija rečenica, koju je Bernanke kazao. Netko, tko je na burzi prošle godine izgubio 70 ili 90 posto, reći će konaćno ili pak tome neće vjerovati, no stvar nije toliko nevjerojatna, posebno ako uvažimo nekoliko činjenica.

Zašto bi Bernanke, koji bi kao šef Saveznih rezervi trebao biti odmjeren u riječima, uopče s takvom spremnošću prognozirao kraj gospodarske depresije? Prvo rasčistimo pojam »oporavak«. Oporavak gospodarstva u sadašnjem kontekstu vjerovatno ne znači kraj krize, koji bi značio nenadni prijelaz iz sadašnje, teške recesije, u visoku konjunkturu. Prvi je bankar govorio tek o gospodarskom rastu, koja vjerojatno odmah nakon krize neće biti visoka, ali će biti pozitivna. Da je uz to operirao i s kalendarom i za drugu godinu nagovjestio rast, morao je imati jake argumente. Ti se temelje na pogledu na - za opću javnost - skrivenim bankarskim podacima.

Nadalje kaže, da je za izlaz iz krize bitna stabilizacija banaka i moramo se složiti, da nitko na svijetu, nema boljih unutrašnjih informacija o stanju američkih banaka od Bernankea. Banke se po njegovim riječima moraju osječati sigurne, prije nego će opet intenzivnije posuđivati novac gospodarstvu i stanovništvu. Da taj osjećaj već dobijaju, mogu na neki način primjetiti i laici. Na posredan način u jakom skoku bankovnih dionica na burzi: Citigroup, Deutsche bank, Commerzbank su papiri, koji su prošloga tjedna skočili dvoznamenkastim stopama. Bez obzira na kretanja tečajeva u budućim mjesecima, to je već dosta jak pokazatelj, da se nešto pozitivno u bankovnim financijama već događa. A to je za burzu dobar znak.

Nadu ullijeva i razmišljanje Bernankeja o mogućnostima, da se sada ponovi godina 1930. Kaže: »Tu opasnost smo već izbjegli.« Ključni trenutak, se po njegovom dogodio prije pola godine, kada je Amerika usvojila nacrt pomoći bankama vrijedan 700 milijardi dolara. Dodajem: i koji je bio od nekih po svijetu jako kritiziran.

Uz optimistička razmišljanja prvog svjetskog bankara, moguče je biti optimističan i za buduća burzovna događanja. Može se lako dogoditi, da će, kao toliko puta u prošlosti u sličnim situacijama, burzovni tečajevi ubuduće pretjecati gospodarski rast. Zašto? U zadnjih pola godine, većina se povukla sa burze. Svi su krenuli na drugi kraj čamca, na mjesto prodavača. Kada su sve burzovne oklade pale, pali su i tečajevi, pa će tako prva dobra vijest iz gospodarstva djelovati kao pozitivno iznenađenje. Burzovnici će se preseliti na drugu stranu čamca – kupovnu. To se je u prošlosti uvijek dogodilo, prije ili kasnije. Vjerojatno ni sada neće biti drugačije.

Pregled važnijih burzovnih pokazatelja (navedene su vrijednosti u srijedu, 18.3.09 u 10. sati):
- DAX 30, vrijednost 4039 bodova,
- TecDax, vrijednost 435 bodova,
- Euro Stoxx 50, vrijednost  2033 boda,
- Dow Jones, vrijednost 7395 bodova,
- Nasdaq, vrijednost 1462 boda,
- Nikkei 225, vrijednost 7972 boda.

Prinosi obveznica do dospijeća:
- 10 -godišnje njemačke obveznice…..3,23 posto godišnje
- 10 godišnje američke obveznice…..3,00 posto godišnje

Cijene sirovina:
- zlato (unca)……916 USD
- nafta (New York)……..49 USD

Zlatko Turkovič ugledni je slovenski burzovni analitičar čiju kolumnu na rep.hr-u možete pratiti svaka dva tjedna. Za više informacija posjetite njegovu web stranicu zlatkoturkovic.com

Kolumna Zlatka Turkoviča: Je li osam-postotni godišnji prinos malo ili puno?

Poduzeće objavi solidne poslovne rezultate za proteklu godinu, no njegove dionice padnu. Drugo poduzeće objavi gubitke u 2008. Dionice još više padnu. Izgleda, da u ovom  trenutku na svjetskim i lokalnim burzama ne djeluje više nikakva logika.