Kolumna Zlatka Turkoviča: Je li osam-postotni godišnji prinos malo ili puno?

Poduzeće objavi solidne poslovne rezultate za proteklu godinu, no njegove dionice padnu. Drugo poduzeće objavi gubitke u 2008. Dionice još više padnu. Izgleda, da u ovom  trenutku na svjetskim i lokalnim burzama ne djeluje više nikakva logika.

Izgleda čak, kao da ne djeluje ni antilogika. Kad se pogleda na indekse Dow Jones, Dax-30 i azijske burze, sve je u minusu neovisno o tome što radi američka administracija, što rade vodeće centralne banke s kamatnim stopama i što rade firme. U svakom slučaju burza već unaprijed osuđuje sve na neuspjeh i spušta palac prema dolje. Je li u takvim vremenima na burzama, smisleno na što računati? Je li se uopće što isplati? Čvrsti ulagaći su uvjereni, da se sada isplati investirati. No, da ne ponavljamo samo što će biti i kada bi moglo biti, za trenutak se transformirajmo u gole realiste. Posvetimo se brojevima.

Događanja na američkoj burzi počela su nervirati i poznatoga Jima Cramera, na američkoj televiziji CNBC, koji je u prošlosti uvijek znao pronaći kakvu duhovitost za burzovne teme. Ovoga puta nije mu do šale. Ono što ga sada još više smeta nego burza, jest najava dizanja poreza za bogate Amerikance, program koji je najavio Barack Obama. Svi znaju i znamo, da su žrtve sada potrebne, međutim kada nastupa izvođenje nepopularnih mjera i nemilih oporezivanja, kod nekih se može osjetiti otpor. Po svemu sudeći, kod Cramerovoga nezadovoljstva, riječ je i o usporednim drastičnim gubicima na portfeljima TV gledatelja.

Pustimo na stranu nagađanja, kada će se burza i gospodarstvo odlijepiti od dna. Možda će to biti ove godine, možda u idućoj ili kasnije. Pokušajmo se baviti sada onome, što svi najviše volimo: gotovinom. Drugi izraz za gotovinu, u tom trenutku se zove: dividende. Ne prošle dividende poduzeća, koja su dobro uspjevala u visokoj konjunkturi i koja u sadašnjoj recesiji neće biti tako uspješna na tom planu. Puno poduzeća sada dividende neće ni isplačivati. Ali će skoro nepromjenljivu dividendnu politiku ubuduće voditi neciklična poduzeća, koja sadašnjom krizom nisu tako jako pogođena. U mislima imam firme iz prehrambene, farmaceutske i slićnih branži.

Među necikličnim kompanijama, postoje one jako neciklične koje je burza, po mome mišljenu, u prošlosti potcenjivala, no koja u sadašnjim vremenima iskazuju solidne rezultate i najavljuju isplatu visokih dividenda. Jedno od takvih imena je Deutsche Telekom, čija dionica sada košta oko 9,5 eura. Prije tjedan dana bili su objavljeni podaci za godinu 2008, koji iskazuju rast prihoda, stabilan profit i tek za 1,5 milijardu eura veću zaduženost u odnosu na prošlu godinu. Unatoč tome, da su investicije povećali za više od 4 milijardi. To znaći, da investiraju pretežno iz cash flowa. Uprava je već predložila, da se za godinu 2008, isplate dividende u iznosu 0,78 eura za dionicu, što je u ovom trenutku osam posto glede na cijenu papira na burzi.

Postoji li sada još gdje kakvo sigurno ulaganje, sa slićnim doprinosom? Sigurno. Slažem se i sa time, da na burzi nema ništa 100 posto sigurno. Međutim u ovom slučaju riječ je o skoro sigurnoj investiciji, koja se može usporediti sa bankovnim depozitom. Za depozite garantira država, za dividende njemačkog telekoma prema sadržaju također garantira država, pošto je vjećinski vlasnik i neće dopustiti, da bi dividende izostale sada, kada se novac jako treba. Telekom novac ima.

Ne bi volio nabrajati daljne primjere, stoga ću vas sada pitati: znate li za neki sličan primjer na hrvatskom burzovnom tržištu?

Pregled važnijih burzovnih pokazatelja (navedene su vrijednosti u srijedu, 4.3.09 u 10. sati):
- DAX 30, vriednost 3790 bodova, 
- TecDax, vrijednost 429 bodova,   
- Euro Stoxx 50, vrijednost  1909 bodova,
- Dow Jones, vrijednost 6726 bodova, 
- Nasdaq, vrijednost 1321 boda,
- Nikkei 225, vrijednost 7290 bodova.

Prinosi obveznica do dospijeća:
- 10 godišnje njemačke obveznice…..3,11 posto godišnje
- 10 godišnje američke obveznice…..2,99 posto godišnje

Cijene sirovina:
- zlato (unca)……913 USD
- nafta (New York)……..41 USD

Zlatko Turkovič ugledni je slovenski burzovni analitičar čiju kolumnu možete pratiti na rep.hr-u svaka dva tjedna. Za više informacija posjetite njegovu web stranicu zlatkoturkovic.com