Ukradeno 65 milijardi dolara, a istražitelji pronašli tek jednu

Ukradeno 65 milijardi dolara, a istražitelji pronašli tek jednu

Osnivač Bernard Madoff priznao je krivnju za najveću piramidalnu prijevaru svih vremena te je osuđen na 150 godina zatvora, a istražiteljima ostaje problem pronalaska ukradenog novca i dokazivanje krivnje drugih sudionika u prijevari teškoj 65 milijardi dolara, piše Associated Press.

Čini se da niti nakon suđenja nije potpuno jasno kakvu su ulogu u prijevari imali Madoffova žena, brat, dva sina i zaposlenici, s obzirom da se čini nemogućim da je Madoff bio jedini odgovoran za prijevaru, već se i dalje vjeruje kako se vlastima prijavio kako bi na taj način spasio ostale ćlanove obitelji, zaposlenike i prijatelje od zatvorske kazne.

Tužiteljstvo se nije složilo s Madoffovim izjavama sa suđenja prema kojima su tvrtke njegovog brata i sinova funkcionirale na legalan i profitabilan način, te tvrde kako su i oni koristili novac iz Madoffove Ponzi sheme.

Iako je obrana tražila da Madoff ostane na slobodi do izricanja kazne, tom zahtjevu nije udovoljeno jer je sud procjenio kako bi zbog godina, želje za bijegom i raspolaganja znatnim količinama novca puštanje bilo prerizično.

Po Madoffovim tvrdnjama, prijevara je započela 1990ih, a prema sudskim dokumentima njezina visina odgovara iznosu od 65 milijardi dolara, iako stručnjaci procjenjuju kako se radi o manjem iznosu, jer se dio odnosi na nepostojeće profite koje je Madoffov fond prikazivao.

Istražitelji su do sada locirali samo jednu milijardu dolara sredstava prevarenih investitora, među kojima ima neprofitnih organizacija, mirovinskih i hedge fondova, zaklada, uglednih i poznatih pojedinaca, a osim izgubljenog novca tu je i činjenica da su dva prevarena investitora počinila samoubojstvo.

VIDEO: Kako u SAD-u tretiraju svoju Hanfu

Američka verzija Hanfe, Securities and Exchange Commission (SEC) propustila je spriječiti prijevaru tešku 50 milijardi dolara sve do kraja prošle godine iako ih je na nju upozorio jedan zviždač još prije deset godina. Donosimo zabavni video koji prikazuje kako američki političari propuste državnih agencija doživljavaju puno ozbiljnije od hrvatskih, a način obrušavanja na visoko pozicioniranog službenika SEC-a prilikom saslušanja doslovno je nezamisliv na hrvatskim prostorima.