VIDEO: Kako u SAD-u tretiraju svoju Hanfu

Američka verzija Hanfe, Securities and Exchange Commission (SEC) propustila je spriječiti prijevaru tešku 50 milijardi dolara sve do kraja prošle godine iako ih je na nju upozorio jedan zviždač još prije deset godina. Donosimo zabavni video koji prikazuje kako američki političari propuste državnih agencija doživljavaju puno ozbiljnije od hrvatskih, a način obrušavanja na visoko pozicioniranog službenika SEC-a prilikom saslušanja doslovno je nezamisliv na hrvatskim prostorima.

Podsjetimo se, krajem 2008. godine otkrivena je prijevara bivšeg rukovoditelja NASDAQ-a (najvećeg el. tržišta dionicama putem ekrana u SAD-u) Bernarda Madoffa koji je preko svoje tvrtke Bernard L. Madoff Investment Securities LLC prouzročio gubitke u vrijednosti 50 milijardi dolara. Na popisu žrtava prijevare nalazi se i niz velikih svjetskih banaka.

Madoff se koristio vrstom piramidalne prijevare kakva se u SAD-u naziva Ponzi scheme, u kojoj se investitorima isplaćuje nepostojeća dobit koja se zapravo pribavlja iz novca drugih investitora, a sve s namjerom prikupljanja sve većih iznosa novca novih investitora dok god se sustav ne uruši.

Ono što je u cijelom slučaju zanimljivo jest činjenica da je SEC upozoren na mogućnost prijevare još 1999. godine kad je financijski stručnjak Harry Markopolos u više navrata istaknuo kako je Madoffov plan za povrate neodrživ, nerealan i neizvediv bilo kakvim poznatim financijskim instrumentima ili strategijom. Markopolosu je inače bilo dovoljno samo pet minuta da shvati da se radi o prijevari - gledajući graf prinosa fonda koji se stalno uspinjao pod istim kutem shvatio je da se nikakvi skokovi s tržišta nisu prenosili na prinos fonda. Kontinuirano je podnosio prijave protiv fonda SEC-u, a 2005. prijava se sastojala od 19 dobro argumentiranih stranica, pod naslovom Najveći svjetski hedge fond je prijevara (PDF na engleskom) no niti to nije bilo dovoljno SEC-u da poduzme neke ozbiljnije korake.

U videu koji donosimo, nakon kraćeg isječka u kojem zviždač Markopolos objašnjava kako SEC prijevaru nije ranije istražio jer je nisu smatrali prioritetom (!!!) možete vidjeti demokratskog senatora Garyja Ackermana koji predstavnike SEC-a kritizira na način kakav nije viđen u Hrvatskoj kad je propuštanje sprječavanja kriminalnih aktivnosti u pitanju.

 

Jedina sličnost s Hrvatskom može se pronaći u izboru krivca, uzme li se u obzir da je dužnosnik SEC-a u videu Andrew Vollmer zaposlen u agenciji tek od 2006. godine, odnosno daleko nakon prvih upozorenja o prijevari.