Rast nezaposlenosti u Primorsko-goranskoj županiji

Broj nezaposlenih u Primorsko-goranskoj županiji u siječnju je iznosio 14.620, od čega je novih nezaposlenih bilo 1672, javlja Business.hr.

 

Iako je nezaposlenih bilo 0,8 posto manje nego u siječnju prošle godine, zanimljivo je da je broj novoprijavljenih 20,2 posto veći te da je ukupan broj nezaposlenih veći nego u prosincu za sedam posto.

Prema podacima riječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 90,7 posto novoprijavljenih je imalo prethodno radno iskustvo. Od onih koji su se na biro prijavili izravno iz radnog odnosa (njih 76,7 posto) većina je to učinila zbog istjeka rada na određeno vrijeme.

Broj onih koji su izašli iz evidencije također je manji nego u siječnju 2008. godine i to z 16,2 posto. 

Na osnovu ugovora o radu zaposlila se 351 osoba sa zavoda, (22,2 posto manje nego u siječnju 2008.), a iz drugih razloga poput neredovitog javljanja brisano je 367 osoba (9,6 posto manje).

Temeljem ugovora o radu najviše ih se zaposlilo na određeno (86,3 posto), manje na neodređeno vrijeme (13,7 posto), a najviše ih radi u obrazovanju (15,4 posto), djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (14,5 posto), trgovini (14 posto) i u prerađivačkoj industriji (12,5 posto).

Tijekom siječnja Zavodu je prijavljeno ukupno 728 slobodnih radnih mjesta, što je 40,7 posto manje nego u siječnju 2008.

Najviše slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (44,8 posto), obrazovanja (13,5 posto), trgovine (9,2 posto) i zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (6,3 posto).

 

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: