Predviđaju se milijuni otkaza u 2009. godini

Međunarodna organizacija rada očekuje nestanak do 51 milijuna radnih mjesta u svijetu uslijed gospodarskog usporavanja javlja HRT.

Prema najoptimističnijoj prognozi te UN-ove agencije, broj nezaposlenih do kraja ove godine bit će veći za 18 milijuna od onog krajem 2007. godine. Produbljivanje recesije utjecalo bi na pogoršanje globalne krize, te će vjerojatno i oni koji zadrže radna mjesta biti pogođeni padom plaća i drugih uvjeta zapošljavanja.

Caterpillar, Sprint, Philips, Texas Instruments i ING samo su neke od kompanija koje su kao odgovor na krizu otpuštale zaposlenike.

Dok je Europa u 2008. godini u neto gubitku od 900.000 radnih mjesta, u južnoj, jugoistočnoj i istočnoj Aziji stvoreno je najviše radnih mjesta u 2008.

Otkazi u SAP-u i STMicroeletronicsu

NJemački SAP jedan je od onih koji su najavili otpuštanja u 2009. godini. Ukidanjem 3000 radnih mjesta, planira se ušteda od 350 milijuna eura. Rezanje troškova planira i proizvođač čipova STMicroelectronics koji je najavio 4500 otkaza i zatvaranje tri tvornice u SAD-u i Meksiku.