Job siteovi niču kao gljive poslije kiše

Job siteovi niču kao gljive poslije kiše

Nakon niza godina dominacije job portala MojPosao.net i Posao.hr, portali s oglasima za posao niču kao gljive poslije kiše, te su se na tržištu osim rep.hr-a pojavila još tri ozbiljnija portala namijenjena traženju poslova, a uskoro se očekuje i dolazak četvrtog.

U trenutku kad nikad nije bilo manje poslova a više portala bit će zanimljivo vidjeti kako će na tržište utjecati borba cijenama i pogodnostima za posloprimce i poslodavce. Kako bismo posloprimcima olakšali pronalaženje posla, a poslodavcima oglašavanje na portalima - donosimo popis važnijih portala u Hrvatskoj.

Trenutni tržišni lider MojPosao.net na tržištu je već devet godina, a nedavno je doživio i redizajn. Prvi vlasnik Nenad Bakić prodao je tijekom 2007. i 2008. godine tvrtku Tau on-line koja posjeduje portal međunarodnoj grupaciji Daily Mail and General Trust, a vrijednost transakcije vjerojatno je i motivirala pojedince i grupe na pokretanje novih portala. Prema neslužbenim informacijama vrijednost transakcije u ožujku 2007. godine kad je prodan 65 postotni udio u tvrtki mjerila se u desecima milijuna kuna, a u srpnju prošle godine Daily Mail preuzeo je i ostatak.

Koncept top portala nije se promijenio od osnutka: najbolje plaćeni oglasi nalaze se na naslovnici, a ostali se nalaze podijeljeni u kategorijama na način da uočljivost oglasa ovisi o njegovoj cijeni. Zahvaljujući dobroj suradnji s velikim brojem medija MojPosao.net danas je jedan od najjačih brendova na hrvatskom internetu, općenito, te će biti zanimljivo vidjeti može li itko ugroziti njegovu dosadašnju nedodirljivost.

Glavni i jedini ozbiljni konkurent ovom portalu prethodnih godina bio je Posao.hr osnovan 2002. godine, koji je osnovao mladi Saša Jurković koji je do tada radio na portalu MojPosao.net. Iako su ga iz MojPosao.net-a pokušali onemogućiti nizom načina poput žalbe kako je domena posao.hr preslična domeni mojposao.net, nisu uspjeli, te je Posao.hr s vremenom izrastao u gotovo jednako posjećen portal, a u prosincu 2006. dobio je i novog vlasnika. Većinski udio ovog portala prodan je Oglasniku, odnosno njegovom vlasniku – međunarodnoj korporaciji Trader Media  East. O iznosu transakcije se nagađalo, te su se spominjali različiti iznosi, a prema napisima u Lideru radilo se o 3,5 milijuna kuna.

Konceptno i sadržajno Posao.hr je vrlo sličan MojPosao.net-u, te baš kao i MojPosao osim svojih oglasa za posao objavljuju i pozicije sa stranica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čije stranice zbog nekomercijalnog pristupa i pogrešaka u programiranju nikad nisu iskoristile puni potencijal.

Ovu godinu obilježio je nastanak četiri nova portala. Naš portal Rep.hr koji objavljuje natječaje za računalne i ekonomske poslove rep.hr startao je početkom veljače 2009. godine, te u svrhu promocije trenutno nudi besplatnu objavu oglasa za posao koje poslodavci mogu objaviti slanjem maila na posao@rep.hr u kojem trebaju priložiti logo tvrtke i sadržaj oglasa. Specijaliziranost portala vidi se i u člancima koji se objavljuju na portalu, a zahvaljujući ikonama na naslovnici, posloprimci brzo mogu procijeniti koliko posao odgovara njihovim sposobnostima i znanju.

Vrlo brzo nakon nastanka portala rep.hr, na tržištu se pojavio drugi specijalizirani portal – Specijalist.hr, koji objavljuje oglase s financijskim, računovodstvenim i revizorskim pozicijama. Osnivač ovog portala je Mirjana Marinković, a među prednostima portala ističu se profili zanimanja, a tu je i kalendar znanja koji donosi informacije o brojnim edukacijskim tečajevima i seminarima.

U ožujku ove godine tržište općih portala s ponudom poslova postalo je bogatiji za portal Biramkarijeru.hr kojeg je pokrenuo Večernji list, koji je zahvaljujući uloženim sredstvima i snazi Styrijinih medija osigurao veliku posjećenost portala prvog dana, no prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo ona se poslije znatno smanjila, s obzirom da je broj poslova na ovom portalu ipak manji nego kod dugo prisutnih konkurenata.

Početkom svibnja, startao je opći portal Životopis.hr koji svoje mjesto na tržištu baš kao i naš portal misli pronaći objavom besplatnih oglasa, pri čemu također znatan dio oglasa nabavlja preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ovaj portal pokrenula je grupa mladih, iskusnih stručnjaka predvođenih Filipom Višićem, iza kojega već stoje uspješni internetski projekti Poslovni software, Poslovni kalendar i Moja edukacija. Integracijom sadržaja s Moje edukacije, Životopis.hr omogućio je i pristup informacijama o raznim tečajevima, seminarima i studijima diljem Hrvatske.

Osim ovih portala, uskoro se očekuje pokretanje još jednoga koji također planira osvojiti svoj udio na tržištu besplatnim oglasima, a prema neslužbenim informacijama može se zaključiti kako ovaj portal planira nastup proširiti na cijelu regiju.

Doznali smo i kako je uz sve navedeno u Hrvatskoj započet i još jedan projekt koji je usmjeren prema oglašavanju poslova na drugačiji način od klasične objave oglasa putem portala, te se može zaključiti kako će ova godina biti prekretnica na tržištu rada na internetu.