Roboti kuhari dolaze u splitski restoran

Roboti kuhari dolaze u splitski restoran

Roboti kuhari iza kojih stoje Đulijano Nola, Dražen Drnas i Hrvoje Bujas dobili su svoj kutak u splitskom Biberon Food Baru.

Riječ je o projektu koji rep.hr prati od samih početaka, odnosno njegovog predstavljanja 2016. godine. Nakon raznih promjena na projektu, izvještavali smo o pokretanju robotskog restorana Bots&Pots u Zagrebu 2022. godine. On je izazvao dvojake reakcije - od oduševljenja izvrsnom hranom i originalnim detaljima do zgrožavanja idejom robota koji kuhaju koju su pokazali protivnici tehnoloških promjena.

Robotski restoran u Zagrebu zatvoren je nakon što je hotel u čijem sklopu se nalazio krenio u renovaciju. Robotsku kuhinju sada moći isprobati Splićani. Biberon Fod Bar u splitskom City Centru dobio je franšizu i nabavio dva robota koja će pripremati četiri robotska jela: dva rižota i dva mesna jela s njokima.

Baš kao i prije, konobari će pripremljene namirnice staviti u robota, koji ih potom kuha dodavajući sastojke i miješajući ih sukladno digitalnom receptu. Navedeni pristup omogućuje da se recepti i način pripreme vrhunskih kuhara ponavljaju na uvijek isti način izbjegavajući varijacije u rezultatu.