Hrvati i Slovenci zajedno u svemir?

Ulix - jedina hrvatska tvrtka koja nudi putovanja u svemir u suradnji s britanskom tvrtkom Virgin Galactic, predstavila se u Ljubljani u Cankarjevom domu u sklopu sajma Turisticum 2009.

Ono što ne uspijeva politici uspijeva mladom i ambicioznom Ulixovom timu – povezati Hrvate i Slovence ali ne na zemli već na putu u svemir.

"U Ljubljani smo imali veliki broj upita i nekoliko vrlo zainteresiranih osoba čiji će se upiti vrlo vjerojatno i realizirati. Drago nam je da možemo doprinjeti boljim hrvatsko-slovenskim odnosima ako ne na zemlji onda bar na nebu", našalio se Slaven Bonković PR manager putničke agencije Ulix. "Ovo je samo početak našeg širenja u regiji. Krenuli smo s svemirskim putovanjima ali smo pokrenuli i projekte on-line prodaje aviokarata u Sloveniji letalske.si i aviokarte.org u Srbiji po principu najuspješnijeg on-line-a za prodaju aviokarata u Hrvatskoj Aviokarte.hr – nadodao je Bonković.

Slaven Bonković predstavio je detaljnije ovaj projekt Virgin Galactica koji financira Richard Branson, jedan od najvećih poslovnih vizionara današnjice i vlasnik grupacije Virgin. Sve je počelo još 1996. kada je raspisana nagrada u iznosu od 10 milijuna dolara za projekt koji će omogućiti  komercijalne letove u svemir. Nagradu osvaja svemirski brod SpaceShipOne 2004. koji je dostigao visinu od 110 kilometara. Na temelju iskustava s prvom letjelicom, usavršava se SpaceShipTwo koji će do orbite ponijeti šest putnika i dvoje pilota. U izgradnji je svemirski aerodroma u New Mexicu te švedskoj Kiruni koja bi cijeloj avanturi donijela još jednu atraktivnost zbog mogućnosti promatranja polarne svjetlosti.

Cijena leta u svemir koji traje dva i pol sata, od čega četiri minute u bestežinskom stanju, je 200 tisuća dolara.

Ovim je Ulix uz hrvatski otvorio i slovenski svemirski turizam.