Stagnacija prodaje računala u Hrvatskoj

Hrvatska je u četvrtom kvartalu 2008. zabilježila stagnaciju u prodaji osobnih računala, dok su Slovenija i Srbija zabilježile rast i time popravile regionalnu statistiku, rezultati su istraživanja analitičke tvrtke IDC Adriatics.

Na tržištima osobnih računala u navedene tri zemlje u četvrtom tromjesečju 2008. prodano je ukupno 316.892 osobnih računala ili 11 posto više nego li u istom kvartalu 2007. Prema preliminarnim podacima, zbroj ukupnih isporuka u te tri zemlje u cijeloj 2008. godini iznosio je nešto manje od jednog milijuna PC-a. 

Najveći rast broja isporučenih PC-a u četvrtom kvartalu 2008. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježen je u Srbiji, za 21 posto. Na tom je tržištu ujedno prodan i najveći broj računala od tri promatrane zemlje. Istodobno, u Sloveniji prodaja računala porasla je za 12 posto, dok je tržište u Hrvatskoj stagniralo, iskazujući minimalan rast 0.2 posto. U sve tri zemlje najdinamičniji segment PC tržišta bio je segment prijenosnika (notebooks), čiji je rast bio znatno viši od povećanja obujma ukupnog tržišta.

U Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju 2008. isporučeno 106,552 osobnih računala, odražavajući stagnaciju prodaje (rast od minimalnih 0.2 posto u usporedbi sa istim razdoblju 2007.) Kako su istodobno cijene računala znatno opale, u četvrtom je kvartalu prošle godine, po prvi put nakon niza godina, vrijednost isporuka osobnih računala na godišnjem nivou bitno je smanjena. Na to upućuju i sekvencijalni kvartalni podaci. Dok je prijašnjih godina prodaja PC-a u četvrtom kvartalu bila oko 50% veća nego li u trećem, prošle godine u četvrtom je tromjesečju prodano samo 22% više računala nego li prethodnom. Očito, gospodarsko usporavanje i problemi već su snažno pogodili hrvatsko PC tržište. Gledano prema obliku računala, porasle su jedino isporuke prijenosnika, sa sve većim udjelom cjenovno atraktivnih, ultra-lakih, mini osobnih računala (netbooks). Isporučena su 57.495 notebook-a uz povećanja od 15.9 posto. Tržište x86 poslužitelja poraslo je 3.9 posto, uz ukupnu isporuku 2.549 jedinica. Isporuke stolnih računala pale su za 14.3 posto na 46.409 jedinica.

Gledano po udjelima prema tipu računala, najveći dio tržišta u Hrvatskoj u četvrtom kvartalu 2008. godine otpada na prijenosna računala, čiji udio u ukupnim isporukama iznosio 54 posto, dok se udio stolnih računala smanjio na oko 44 posto tržišta, odražavajući tranzicije od desktopa ka prijenosnicima. Tržišni udio x86 poslužitelja iznosio je 2.5  posto.

Vodeći isporučitelj računala na hrvatskom tržištu u četvrtom kvartalu bio je HP, drugu poziciju zauzela je M San Grupa sa svojim MSG brendom, dok se na trećem mjestu nalazi Toshiba.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: