Stagnacija prodaje računala u Hrvatskoj

Hrvatska je u četvrtom kvartalu 2008. zabilježila stagnaciju u prodaji osobnih računala, dok su Slovenija i Srbija zabilježile rast i time popravile regionalnu statistiku, rezultati su istraživanja analitičke tvrtke IDC Adriatics.

Na tržištima osobnih računala u navedene tri zemlje u četvrtom tromjesečju 2008. prodano je ukupno 316.892 osobnih računala ili 11 posto više nego li u istom kvartalu 2007. Prema preliminarnim podacima, zbroj ukupnih isporuka u te tri zemlje u cijeloj 2008. godini iznosio je nešto manje od jednog milijuna PC-a. 

Najveći rast broja isporučenih PC-a u četvrtom kvartalu 2008. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježen je u Srbiji, za 21 posto. Na tom je tržištu ujedno prodan i najveći broj računala od tri promatrane zemlje. Istodobno, u Sloveniji prodaja računala porasla je za 12 posto, dok je tržište u Hrvatskoj stagniralo, iskazujući minimalan rast 0.2 posto. U sve tri zemlje najdinamičniji segment PC tržišta bio je segment prijenosnika (notebooks), čiji je rast bio znatno viši od povećanja obujma ukupnog tržišta.

U Hrvatskoj je u četvrtom tromjesečju 2008. isporučeno 106,552 osobnih računala, odražavajući stagnaciju prodaje (rast od minimalnih 0.2 posto u usporedbi sa istim razdoblju 2007.) Kako su istodobno cijene računala znatno opale, u četvrtom je kvartalu prošle godine, po prvi put nakon niza godina, vrijednost isporuka osobnih računala na godišnjem nivou bitno je smanjena. Na to upućuju i sekvencijalni kvartalni podaci. Dok je prijašnjih godina prodaja PC-a u četvrtom kvartalu bila oko 50% veća nego li u trećem, prošle godine u četvrtom je tromjesečju prodano samo 22% više računala nego li prethodnom. Očito, gospodarsko usporavanje i problemi već su snažno pogodili hrvatsko PC tržište. Gledano prema obliku računala, porasle su jedino isporuke prijenosnika, sa sve većim udjelom cjenovno atraktivnih, ultra-lakih, mini osobnih računala (netbooks). Isporučena su 57.495 notebook-a uz povećanja od 15.9 posto. Tržište x86 poslužitelja poraslo je 3.9 posto, uz ukupnu isporuku 2.549 jedinica. Isporuke stolnih računala pale su za 14.3 posto na 46.409 jedinica.

Gledano po udjelima prema tipu računala, najveći dio tržišta u Hrvatskoj u četvrtom kvartalu 2008. godine otpada na prijenosna računala, čiji udio u ukupnim isporukama iznosio 54 posto, dok se udio stolnih računala smanjio na oko 44 posto tržišta, odražavajući tranzicije od desktopa ka prijenosnicima. Tržišni udio x86 poslužitelja iznosio je 2.5  posto.

Vodeći isporučitelj računala na hrvatskom tržištu u četvrtom kvartalu bio je HP, drugu poziciju zauzela je M San Grupa sa svojim MSG brendom, dok se na trećem mjestu nalazi Toshiba.