Prošetajte kroz 3D hrvatski muzej informatike

Prošetajte kroz 3D hrvatski muzej informatike

Hrvatski muzej informatike PEEK&POKE dobio je i svoju on-line izvedbu, te ga je sada moguće posjetiti i virtualno kroz interaktivnu 3D vizualizaciju.

Proslavom drugog rođendana hrvatskog muzeja informatike PEEK&POKE započet je proces njegovog hiperviziranja, tj. prenošenja prostora i postava muzeja u interaktivnu trodimenzionalnuon-line vizualizaciju! Na takav način muzej je moguće posjetiti i virtualno, a to je najbolja pozivnica svijetu da ga posjeti i u stvarnosti, u Hrvatskoj. Druga prednost hiperviziranog muzeja jest mogućnost pregledavanja alternativnih postava ili dijela zbirke koji nije izložen radi ograničenosti prostora. Ovo je tek početak - s vremenom će ova virtualna izvedba postati bogata sadržajem baš kao i muzej u stvarnosti. U pripremi je i virtualizacija za popularni iPhone mobilni uređaj.

Hi-tech proizvod koji omogućuje ovakve interaktivne vizualizacije zove se Hyperviz i rezultat je dvogodišnjeg razvoja riječke multimedijske produkcije Kreativni odjel. Višegodišnje iskustvo u izradi arhitektonskih vizualizacija i rad na virtualizaciji šireg centra Rijeke u nagrađenoj prometnoj simulaciji Urban Jungle, stvorili su pretpostavke za nastanak ove tehnologije. Zahvaljujući modernim grafičkim procesorima danas je moguće u stvarnom vremenu kvalitetno i interaktivno prikazati eksterijere, interijere i predmete.

U svijetu, jureći za profitom, slične napredne tehnologije koriste se gotovo isključivo za igre. Sada je ta nepravda ispravljena i omogućeni su novi načini prezentacije prostora i proizvoda, edukacije, simulacije procesa i zbivanja, a sve to unutar standardnih web preglednika.

Engleski "hyperviz" koristi se i kao glagol koji podrazumijeva "kreiranje virtualnog interaktivnog trodimenzionalnog prostora". Kao što danas svi guglamo, moguće je da će uskoro mnogi hipervizirati prostore i objekte.

Hiperviziranjem je moguće prikazati i detalje - od vjernog prikaza materijala, preko uvjerljivih ambijentalnih zvukova, pa do ponašanja objekata u skladu s pravilima fizike. U demonstraciji (www.hyperviz.com) može se vidjeti kako se čak i sjena stabla na zidu pomiče kada vjetar zanjiše krošnju.

Danas je mogućnost pristupa globalnoj publici kritična i promocija se iz klasičnih medija seli na Internet, a ova tehnologija otvara baš ta vrata. Trendovi u svijetu pokazuju da je upravo to budućnost. Novostvorene "virtualne instance" kulturnih dobara, spomenika, objekata, galerija i muzeja predstavljaju hit, a veliki gradovi poput Pariza virtualiziraju čak cijeli širi centar u svrhu turističke promocije.

Virtualno izdanje muzeja PEEK&POKE može se posjetiti na adresi www.peekpoke.hr, a gosti su pozvani prilogom pomoći opremanje e-učionice muzeja.