Ministarstvo gospodarstva poduzetnicima nudi 340 milijuna kuna

Ministarstvo rada, gospodarstva i poduzetništva danas počinje s objavom javnih poziva za projekte poticanja poduzetništva na osnovi Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2009. godinu. 

Ukupno je osigurano preko 340 milijuna kuna, a projekti su usmjereni u pet ključnih područja: konkurentnost i inovacije, poduzetnička infrastruktura, subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo.

Najviše sredstava planirano je za projekt 'Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva’ te za potpore za uvođenje novih tehnologija, sustava upravljanja kvalitetom i tehničkog označavanja,  i za marketinške aktivnosti poduzetnika. U sklopu pilot programa Gazele financijske se potpore usmjeravaju prema brzorastućim proizvodnim tvrtkama, kojima se u trogodišnjem razdoblju vrše isplate do 1.400.000 kuna. Planira se i daljnje ulaganje u razvoj poduzetničkih zona, razvojnih agencija, poduzetničkih centara i inkubatora i tehnoloških parkova.

Važnu ulogu u provedbi Operativnog plana imati će i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), koja će zaprimati zahtjeve za većinu projekata.

Na internet stranici ministarstva www.mingorp.hr poduzetnicima su dostupni svi projekti, javni pozivi, kao i potrebni obrasci. Poduzetnici koji žele ostvariti potporu moraju dostaviti zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju u roku 45 dana od dana objave javnih poziva.