Jan de Jong predložio pokretanje sela za digitalne nomade u Hrvatskoj

Jan de Jong predložio pokretanje sela za digitalne nomade u Hrvatskoj

Nizozemski poduzetnik s hrvatskom adresom Jan de Jong predložio je danas kreiranje sela za digitalne nomade u Hrvatskoj.

De Jong je prošle godine na Linkedinu predložio reguliranje statusa digitalnih nomada u Hrvatskoj, u čemu je dobio podršku premijera Plenkovića, a nešto kasnije i izmjene zakona. Novu ideju za nomadsko "selo" dobio kad je vidio kako je Portugal pokrenuo sličnu inicijativu na svom otoku Madeira koji se nalazi zapadno od Sjeverne Afrike.

Kako pišu 150sec.com i LonelyPlanet.com, portugalsko nomadsko selo bit će Ponta do Sol koja brojem stanovnika odgovara Malom Lošinju. Nomadi će u njoj dobiti besplatan radni prostor u obliku stola i stolice, pristup Slack communityju i besplatan internet od 8 do 22 sata. Osim toga za njih će se organizirati zabavna događanja i pomoć u povezivanju s lokalnom zajednicom.

Pokretač cijele inicijative je Gonçalo Hall koji je za to dobio i podršku portugalske Vlade. U prvoj fazi koja će trajati od 1. veljače do 30. lipnja 2021. godine, nomadi će biti smješteni u kućama lokalaca ili hotelima, a na raspolaganju će im biti i rent a car vozila. Minimalno vrijeme boravka bit će mjesec dana. Pokaže li se projekt uspješnim, u planu je još nekoliko sličnih inicijativa u Portugalu. Gonçalo Hall predviđa kako će najtraženije destinacije za digitalne nomade u bliskoj budućnosti biti Portugal, Hrvatska, Grčka, Španjolska i Zelenortski otoci.

Osim što je predložio da i Hrvatska pokrene nešto slično, De Jong se na Linkedinu zapitao koje bi hrvatsko mjesto bilo idealno za sličnu inicijativu. Dobio je niz različitih prijedloga za lokacije - od Silbe i Prvića sve do Gospića i Kaštela.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: