Deset najboljih društvenih mreža za poduzetnike

Deset najboljih društvenih mreža za poduzetnike

Veliki broj računalno osvještenih zaposlenika čuo je za poslovnu društvenu mrežu Linkedin, ali ne i za ostalih devet poslovnih društvenih mreža idealnih za poduzetnike prema izboru portala mashable.com

Donosimo njihov popis i kraći opis, kako bi moderni poduzetnici lakše mogli pronaći mrežu koja će zdovoljiti njihove potrebe za networkingom, pronalaženjem odgovora  na brojna pitanja, ali i investitora ili partnera za svoje poslove.

Prva od njih je Entrepreneur Connect namijenjena poduzetnicima i malim tvrtkama. Korisnici na njoj mogu kreirati vlastiti profil, istraživati druge u zajednici, dijeliti ideje i umrežavati se. Za razliku od većine drugih mreža, ova ne podržava previše samopromocije ali zato glorificira dijeljenje ideja. Preko ove mreže moguće je povezati se s savjetnicima, kolegama, dobavljačima, ali i stvoriti ili se pridružiti profesionalnim grupama. Oni koji pokrenu svoj blog imaju veliku šansu ugledati ga na naslovnici.

Poduzetnici koji traže ljude i resurse zbog poslovnih mogućnosti cijenit će mrežu PartnerUp u koju se svi mogu učlaniti ali će iz nje najviše izvući poslovni partneri, suosnivači, izvršni direktori i članovi uprava. Oni osim traženja ili nuđenja savjeta tu mogu pronaći računovođe ili marketinške stručnjake za svoj posao.

StartupNation koristan je zbog članaka, foruma, blogova, seminara po narudžbi, podcasta (usluge koja se nedavno nudi i u hrvatskoj putem podcast portala) zahvaljujući kojima će poduzetnici biti spremniji za svoje poduhvate i imati na čemu graditi bolje poslovne odluke. Veliki broj tema o kojima se raspravlja na ovom portalu uključuje poslovno planiranje, marketing i poslovanje koje se temelji na webu.

Najpoznatija poslovna društvena mreža u Hrvatskoj vjerojatno je već spominjani LinkedIn, koji do sada hrvatskim korisnicima nije pružio previše koristi po pitanju zapošljavanja, ali je u nekim slučajevima pomogao u nekim poslovnim kontaktima, a njegova snaga je i u brendiranju na osnovu povezivanja s uglednim imenima u poslu.

Biznik nije samo jedan LinkedInov klon. Ova mreža sastoji se od freelancera, direktora tvrtki i samozaposlenih. Ovdje je moguće dijeliti ideje umjesto ostavljanja životopisa. Svi članovi moraju koristiti prava imena i stvarne podatke, što administratori portala doista i provjeravaju.

Perfect Business mjesto je gdje je moguće pronaći tisuće ozbiljnih poduzetnika, stručnjaka i investitora iz različitih područja industrije. Osim networkinga nudi video centar preko kojeg je moguće naučiti nešto od uspješnih poduzetnika, sastavljač poslovnog plana te čak i investitorski centar.

Zaposlenici koji traže poslodavce mogu ih pronaći preko Go B IG Network - mreže na kojoj možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih ljudi u mreži s kojima je moguće i komunicirati putem oglasa. Moguće je i pronaći investitora u konkretnoj regiji.

Inovatori, poduzetnici, programeri, web dizajneri, investitori, freelanceri i izvršni direktori okupili su se i oko Cofoundr mreže koja je najviše okrenuta prema započinjanju novog posla na internetu. Ovo je strogo privatna mreža, što znači da se profili članova ne mogu gledati bez registriranja na portalu. Pristup nije moguć studentima i mlađima, što se provjerava putem poslovnih email adresa.

Za one kojima je bitno vidjeti tuđe iskustvo s investitorima idealan je The Funded - mjesto gdje poduzetnici ocjenjuju izvore sredstava tj. investicija.

Young Entrepreneur dobra je startna pozicija za mlade i buduće poduzetnike. Svoju ciljanu publiku privlače forumom s temama poput e-commerca, SEO-a, marketinga, IT-a, Interneta, franšiza kao i blogovima i izvrsnim video isječcima.