Angel Wings okupio hrvatske i slovenske Poslovne anđele

Prvi zajednički događaj pod nazivom 'Angel Wings' organiziran u suradnji Hrvatske Mreže Poslovnih Anđela (CRANE) i Slovenske Mreže Poslovnih Anđela održan je proteklih dana u Mokricama, a na kojem su pred 30-tak hrvatskih i slovenskih investitora članova mreža poslovnih anđela predstavljena četiri projekta iz Hrvatske.

U ugodnom ambijentu dvorca Mokrice prezentirana su četiri odabrana inovativna i potencijalno brzo rastuća projekta iz ICT (informacijsko komunikacijske tehnologije) područja koji traže kapital za buduće poslovanje.

Angel Wings je organiziran uz pomoć Finance South East iz Velike Britanije u sklopu EU projekta 'Ready For Equity' s ciljem promicanja regionalne suradnje između poslovnih anđela u Europi i razmjene postojećih iskustava u Europi.

Finance South East je regionalna financijska organizacija potpomognuta privatnim i državnim sredstvima koja je specijalizirana za edukaciju, identifikaciju, financiranje i razvoj potencijalno brzo rastućih projekata.

Prvi dio događaja je bio edukativnog karaktera te su obrađene teme kao što su značenje i uloga poslovnih anđela za rast tvrtke te mogućnosti sindikacije odnosno zajedničkog investiranja više investitora u projekte s posebnim naglaskom na internacionalne investicije. Predstavnici talijanske mreže poslovnih anđela 'Italian Angels for Growth' predstavili su svoje dosadašnje iskustvo. Drugi dio događaja odnosilo se na predstavljanje projekata odnosno poslovnih planova pred investitorima nakon čega su uslijedila pitanja i diskusija između investitora i poduzetnika koji su trebali obraniti svoje projekte i njihov tržišni potencijal.

S obzirom na pokazani interes od strane investitora izvjesno je da će neki od predstavljenih projekata dobiti investiciju i svog poslovnog anđela. Budući da banke traže kolateralu, a fondovi rizičnog kapitala teže većim investicijama u kasnijoj, manje rizičnoj fazi poslovanja poslovni anđeli igraju ključnu ulogu u financiranju projekata u početnoj tzv. start-up fazi.

Poslovni anđeli su (bivši) uspješni poduzetnici/ lideri tvrtki koji financiraju start-up projekte visokog rizika na način da ulaze u vlasnički udio i pružaju pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekata. To su neformalni individualni investitori koji svojim poslovnim iskustvom savjetuju mlade tvrtke i poduzetnike i pomažu njihovom budućem rastu. Najveća vrijednost poslovnih anđela jest ‘pametno financiranje’ - pružanje ekspertize, vještina i poslovnih kontakata.

Poslovni anđeli od 111 prijava odabrali samo jednu

Hrvatska mreža poslovnih anđela koja povezuje poduzetnike i ulagače do sada je primila 111 poduzetničkih ideja za projekte, 68 ih je eliminirano zbog neprikladnosti, a od 14 koji su prezentirani anđelima-ulagačima, realizaciju je za sada doživio samo jedan.

Propao jedan od osnivača mreže hrvatskih anđela

Kriza je ugasila slovenski fond Poteza Ventures vrijedan 40 milijuna eura, poznat i po tome što je sudjelovao u osnivanju hrvatske mreže anđela CRANE, piše Poslovni dnevnik.