Pomicanje sata? Svatko u svoje vrijeme

Pomicanje sata? Svatko u svoje vrijeme

Hrvatska i ostatak Europe s izuzetkom Islanda ove godine ljetno vrijeme počet će računati 29. ožujka, dok će SAD i Kanada kazaljke pomaknuti već ove nedjelje, 8. ožujka 2009. godine. 

Malo ljudi je svjesno kako se sat ne pomiče u svim državama, niti se to događa istovremeno. Karta koju donosimo preuzeta s worldtimezone.com u žutoj i zelenoj boji prikazuje države koje pomiču sat, dok su sivom označene one koje nemaju taj običaj, barem ne u 2009. godini.

Datum kada se sat pomiče također nije idsti u svim državama koje mijenjaju vrijeme iz zimskog u ljetno, te "sezonu" na sjevernoj polutci otvaraju SAD, Kanada, Kuba i još neke manje američke države, dok se sat zadnji pomiče Meksiko, 5. travnja.

Hrvatska će to ove godine učiniti u noći s 28. na 29. ožujka, baš kao i ostatak Europe (osim Islanda), Rusija i još nekoliko država.

UKOLIKO VAS ZANIMA KADA ĆE SE KAZALJKE VRATITI NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA, KLIKNITE NA LINK U VEZANIM VIJESTIMA ISPOD ČLANKA.

Pomicanje sata - zimsko računanje vremena u listopadu 2009. godine

Hrvatska i ostatak Europe s izuzetkom Islanda i Rusija ove godine vraćaju se na zimsko računanje vremena u noći s 24. na 25. listopada. Kazaljke na satu će tada trebati pomaknuti jedan sat unatrag, čime će se te noći "dobiti" jedan sat spavanja.

Pomicanje sata - ljetno računanje vremena u ožujku 2010. godine

Hrvatska i ostatak Europe s izuzetkom Islanda i Rusije ove godine vraćaju se na ljetno računanje vremena u noći s 27. na 28. ožujka.