Može li se varati na lotu?

Može li se varati na lotu?

Loto groznica i rekordnih 42 milijuna kuna super sedmice glavna su priča u javnosti ovih dana, a jedna od najzanimljivijih tema je i pitanje jesu li izvlačenja namještena.

Često ponavljanu teoriju kako država namješta brojeve na izvlačenju ruši sama logika jer u Hrvatskoj nikad nije zabilježen slučaj varanja čija je svrha bila bogaćenje države već samo prijevare sa svrhom bogaćenja pojedinaca.

Iako u Hrvatskoj nije bilo dokazanih prijevara na lotu, ne treba ići daleko za takve primjere u drugim državama. U Italiji je 1999. otkriveno varanje na milanskom lotu, gdje su kuglice izvlačila djeca čije su oči bile zavezane. Nihova uloga u prijevari koja je trajala čak šest godina bila je u izvlačenju unaprijed dogovorenih brojeva, što se radilo na dva načina. Pouzdaniji način bio je zagrijavanje ili hlađenje kuglica koje treba izvući prije izvlačenja, a manje pouzdani bio je premazivanje sjajilom kako bi se lakše primjetile kroz povez na očima koji nije bio sasvim neproziran. Dakako, povremeno se događalo da djeca ne uspiju izvući "prave" brojeve. Talijani prema anketama provedenima nakon prijevare nisu pokazali više povjerenja prema automatiziranom načinu izvlačenja brojeva kakav se provodi i kod nas.

Sumnje da se u Hrvatskoj vara na izvlačenju lota u više navrata provjeravali su novinari koji bi najčešće vagali kuglice kako bi se ustanovilo jesu li sve iste težine, no nikad nije otkriveno ništa što bi navodilo na prijevaru. Hrvatska lutrija stalno omogućuje i nadgledanje izvlačenja kako bi se odagnale bilo kakve sumnje u nepravilnosti.

U javnosti se često čuju različita nagađanja o tome postoji li mogućnost prijevare, no definitivno se najzanimljivijom čini priča kako je izvlačenje lota jednom prilikom navodno moralo biti ponovljeno jer zbog pogrešaka s kamerom nije bilo snimljeno i tada su navodno u ponovljenom izvlačenju izvučeni potpuno isti brojevi kao i prvi put, kad kamere nisu dobro obavile svoj posao.

Sumnju da je loto namješten nedavno je bez navođenja ikakvih dokaza iskazala i hrvatska numerologinja Olga Hajdić, što je rezultiralo dvotjednom suspenzijom novinarke Ines Cvitanović koja je njezinu opasku uključila u svom prilogu na Mediaservisu.

Nakon ovakvih glasina, teško je očekivati da dio građana neće bar malo sumnjati u mogućnost neke neotkrivene prijevare, a maštu teoretičara zavjera sigurno potpiruje i činjenica kako na čelu Nadzornog odbora lutrije sjedi političar spominjan u medijima u kontekstu raznih afera, dok loptice izvlači kćer njegovog kolege.