Budućnost ljudske vrste ovisi o tome hoće li mijenjati svoju DNA

Budućnost ljudske vrste ovisi o tome hoće li mijenjati svoju DNA

"Iako je čovjek u proteklih nekoliko milijuna godina evoluirao iz majmuna, korisne informacije u ljudskoj DNA su se promijenile samo za nekoliko milijuna bitova, što znači da se mijenjaju u prosjeku bit godišnje" rekao je Stephen Hawking na svom nedavnom predavanju a prenosi The Daily Galaxy.

Dodao je kao je zanimljivo kako se istovremeno objavljuje 50.000 novih knjiga samo na engleskom jeziku godišnje, koje sadrže stotinu milijardi bitova informacija, pri čemu je većina beskorisno smeće, ali je stopa kojom se povećava broj korisnih informacija i dalje milijune ako ne i milijarde puta veći nego u slučaju DNA.

Po Hawkingu, rezultat prirodne selekcije iz niza mutacija koja je trajala tri i po milijarde godine je pojava čovjeka koji je naučio govoriti i prenositi informacije. Zahvaljujući tome, kroz posljednjih 10.000, a posebno kroz zadnjih 300 godina akumuliralo se znanje, međutim ljudski mozak nije napredovao tom brzinom - u 18. stoljeću mogao je postojati čovjek koji je pročitao sve postojeće knjige, dok bi takvome danas trebalo 15 tisuća godina uz tempo od knjige dnevno, a istovremeno bi nastajale i nove.

Po Hawkingu, u novoj fazi evolucije koja će uslijediti, čovječanstvo će moći napredovati mijenjanjem svoje DNA. U početku će promjene biti ograničene na ispravljanje nekih genetskih nedostataka poput cistične fibroze ili mišićne distrofije za koje je kriv jedan gen, dok neke složenije stvari poput inteligencije ovise o većem broju gena, te će ih biti teže protumačiti, ali će - uvjeren je Hawking - i do toga doći, te će u sljedećem stoljeću ljudi moži mijenjati inteligenciju i instinkte poput agresije.

Redizajnira li se ljudska vrsta mijenjanjem DNA i time smanji opasnost od samouništavanja, velike su šanse da će uslijediti put u svemir i koloniziranje drugih planeta, misli Hawking.