Blog Davida Jakelića: IT konkurentnost-nije sve kako se čini

Blog Davida Jakelića: IT konkurentnost-nije sve kako se čini

Je li to moguće? Da u situaciji dok nam opća konkurentnost opasno klizi nizbrdo, naš IT ipak vuče naprijed?

Večernji list: “Hrvatska poboljšala IT konkurentnost“
Javno.hr: “Hrvatska sve konkurentnija u IT industriji“
Poslovni.hr: “Hrvatska postigla napredak u konkurentnosti u IT industriji“
Business.hr: “Hrvatska 37. po IT konkurentnosti, uspon za četiri mjesta“
SEEbiz.eu: “BSA: Hrvatski IT sektor konkurentniji nego lani!“

Dobro zvuči, ali ne, nije moguće.

Ovo je izvještaj koji citiraju naši mediji: Benchmarking IT Industry Competitiveness 2009. Nema tu materijala za optimistične novinske naslove. Sigurno ne ove godine.

Evo i zašto – pogledajmo kako stojimo u usporedbi s drugim zemljama Istočne Europe:

Isto kao lani: U tri od šest kriterija nismo se pomakli na top listi IE. Po ukupnom indeksu opet smo deseti od 15 zemalja IE.

Lošije: U kategoriji ljudskih potencijala pali smo za dva mjesta (pretekli su nas Ukrajina i Bugarska), a u kategoriji istraživanja i razvoja pali smo za četiri mjesta (preskočili su nas Estonija, Rumunjska, Rusija, Ukrajina i Slovačka).

Kako je onda moguće da smo zadržali to ukupno deseto mjesto na istoku Europe? Odakle taj naš skok za četiri mjesta u globalnoj konkurenciji?

Jednostavno, ispravljen je lanjski ”bug” u izvještaju.

Ove je godine netko u Economist Intelligence Unitu krišom vratio jedan decimalni zarez gdje mu je mjesto i u kategoriji “IT infrastruktura” popravio naš indeks za deset puta. Stavio nas gdje nas spada po penetraciji broadbanda i PC-u & mobitelu po glavi stanovnika. I lansirao nas u vis za (pazi sad!) 23 mjesta u globalnom “IT infrastructure” indeksu i 6 u istočnotieuropskome. Opa! U visine za red veličine.

Ili da citiram omiljenog mi blogera (”IT konkurentnost: Jeste li znali da…?“):

“I sad zamislite kako će to izgledati za godinu dana, kada neki analitičar potiho ispravi grešku u zbrajanju, a mi naglo skočimo za deset-petnaest mjesta na rang-listi! Eto ti prilike da se neočekivani skok brže-bolje pripiše našem ubrzanom napretku, boljim uvjetima za razvoj IT sektora; redat će se članci i intervjui o društvu znanja, vidjet ćete. I svi zadovoljni.“

Dogodilo se ipak da nam skok na globalnoj listi u “ukupnom plasmanu” nije veći od četiri mjesta, čak i s ovakvim vjetrom u leđa. Naime, nismo računali na taj peh da ćemo se sami poskliznuti u druge dvije discipline. Ali zašto zanovijetati – i ta četiri mjesta u godini dana nisu mala stvar.

Na stranu natjecateljski duh i optimizam iz svih naslova koji kod nas prate ovu studiju. Studije kao što je ova trebalo bi prije svega koristiti kao smjernice što treba napraviti da bi neka zemlja postala plodno tlo za razvoj IT industrije (BusinessWeek: “Most IT-Friendly Countries“). O tome i Ratko piše (s nešto više optimizma) u svom postu.

David Jakelić vlasnik je i direktor splitske tvrtke Swing software. Osim na rep.hr-u njegov blog možete pratiti i na adresi davidjakelic.com

Blog Davida Jakelića: IDC iznio predviđanja o stanju na IT tržištu u 2009. godini

Inozemna konzultantska kuća IDC krenula je sa serijom prezentacija u kojima predstavlja svoja predviđanja za 2009. godinu. Dakako, globalna kriza daje sive tonove svim ovogodišnjim prognozama. Usporavanje u IT-u nam ne gine. Glavni savjet svima u IT sektoru je: uskočite u vlak koji će usporavati manje od ostalih.

Blog Davida Jakelića: Tko može iskoristiti krizu u IT-u

Prvi put u skoro 34 godine Microsoft otpušta 5000 zaposlenih. Intel najavljuje 6000 otkaza. SAP 3000. Još se ne zna koliko će duboko zarezati IBM, ali i tamo su već krenuli s masovnim otpuštanjima i spominju se prilično velike brojke.

Blog Davida Jakelića: Natrag u garažu!

Garaže iz kojih su nikli Hewlett-Packard (za vrijeme velike krize ‘30-ih) i dosta kasnije Apple odavno su postale moderne legende, dio američkog sna o uspjehu i priče o Silicijskoj dolini.

Blog Davida Jakelića: Online printing

Jedna od stvari koje sam odavno htio isprobati je “online printing“.

Hrvatska ostvarila bolje rezultate u konkurentnosti u IT-u

Hrvatska je na BSA-ovoj ljestvici IT konkurentnosti ostvarila mali napredak skokom sa 41. na 37 mjesto, objavljeno je u studiji The Economista.