Google se uključio u rat protiv monopola Internet Explorera

Google se uključio u rat protiv monopola Internet Explorera

Google je odlučio pridružiti se istrazi Europske komisije protiv Microsofta te je odlučio ponuditi dodatne argumente o tome narušava li Internet explorer tržišno natjecanje svojom monopolističkom pozicijom, piše Timesonline.co.uk

Ovaj potez došao je šest tjedana nakon što je Europska komisija izrazila zabrinutost zbog činjenice da se Internet explorer isporučuje s Windowsima koji se kao operativni sustav koriste na preko 80 posto svjetskig računala.

U Googleu koji je prošle godine predstavio svoj internet pretraživač Google Chrome misle da monopolistički položaj Internet explorera onemogućuje napredak drugih pretraživača i razvoj novih inovacija za korisnike. Inače, regulatori istražuju Microsoft već više od godinu dana, nakon što su primili pritužbu predstavnika norveškog pretraživača Opere, koji tvrde kako vezivanje pretraživača uz prodaju operativnog sustava stavlja konkurenciju u nepovoljan položaj. 

Prema podacima Net Applicationsa iz siječnja, Internet explorer u svijetu koristi 68 posto korisnika, Mozillin Firefox 22 posto, Appleov Safari 8,3 posto, Googleov Chrome 1,1 posto a Operu 1,1 posto.

Zanimljivo je i da je jučer predstavljena nova verzija Appleovog Safarija, koji svojim izgledom konkurira Google Chromu.

Ukoliko potaknuti ovim člankom želite isprobati i neki pretraživač koji do sada niste koristili, možete ih downloadirati na sljedećim adresama:

Interner Explorer
Mozilla Firefox
Apple Safari
Google Chrome
Opera