Vlada razmišlja o ukidanju drugog mirovinskog stupa

Vlada razmišlja o ukidanju drugog mirovinskog stupa

Vlada je najavila kako će uskoro predložiti da građani koji ne žele biti dio drugog mirovinskog stupa mogu iz njega izaći i očekivanja o svojoj budućoj mirovini povjeriti državi koja će jamčiti isplatu.

Iako je Vlada ovu odluku obrazložila željom da ispravi nezadovoljstvo mirovinskom reformom, pravi razlozi odluke po mišljenju mnogih kriju se u ulijevanju novca iz drugog stupa u proračun, čime bi se nadoknadili nedostaci u proračunu, a briga o budućim mirovinama bi se prevalila na buduće generacije.

Naime, prvi mirovinski stup mirovine isplaćuje iz proračuna, odnosno trenutno raspoloživog novca, dok drugi mirovinski stup mirovine isplaćuje iz imovine mirovinskih fondova odnosno iz imovine koja bi se mogla nazvati ušteđevinom. 

Na kritike kako bi prodaja imovine mirovinskih fondova srušila cijene dionica koje isti posjeduju, Vlada je istaknula činjenicu kako je preko 60 posto imovine fondova u državnim vrijednosnim papirima.

U večerašnjoj emisiji Otvoreno predstavnici oporbe SLavko LInić i Radimir Čačić usprotivili su se mogućoj mirovinskoj reformi, kao i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak koji je rekao kako drugi stup treba ojačati jer je on jedini ozbiljni investitor na tržištu.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: