Vlada razmišlja o ukidanju drugog mirovinskog stupa

Vlada razmišlja o ukidanju drugog mirovinskog stupa

Vlada je najavila kako će uskoro predložiti da građani koji ne žele biti dio drugog mirovinskog stupa mogu iz njega izaći i očekivanja o svojoj budućoj mirovini povjeriti državi koja će jamčiti isplatu.

Iako je Vlada ovu odluku obrazložila željom da ispravi nezadovoljstvo mirovinskom reformom, pravi razlozi odluke po mišljenju mnogih kriju se u ulijevanju novca iz drugog stupa u proračun, čime bi se nadoknadili nedostaci u proračunu, a briga o budućim mirovinama bi se prevalila na buduće generacije.

Naime, prvi mirovinski stup mirovine isplaćuje iz proračuna, odnosno trenutno raspoloživog novca, dok drugi mirovinski stup mirovine isplaćuje iz imovine mirovinskih fondova odnosno iz imovine koja bi se mogla nazvati ušteđevinom. 

Na kritike kako bi prodaja imovine mirovinskih fondova srušila cijene dionica koje isti posjeduju, Vlada je istaknula činjenicu kako je preko 60 posto imovine fondova u državnim vrijednosnim papirima.

U večerašnjoj emisiji Otvoreno predstavnici oporbe SLavko LInić i Radimir Čačić usprotivili su se mogućoj mirovinskoj reformi, kao i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak koji je rekao kako drugi stup treba ojačati jer je on jedini ozbiljni investitor na tržištu.