Upravi Petrokemije manje, radnicima iste plaće

Nadzorni odbor Petrokemije smanjio je plaće Upravi tvrtke - najvjerojatnije na 16.944 kune - a radnicima plaće ostaju iste kao i do sada.

Prilikom smanjenja plaća vodili su se odlukom Vlade RH o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava, a prema kojoj maksimalna plaća članova Uprave iznosi 3,2 prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenomu pravnim osobama u RH za mjesec travanj u tekućoj godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku - što predstavlja 16.944 kune neto.

„Nećemo se pokupiti i otići radi ove tvrtke, ovih ljudi i ovog grada.“- istaknuo je Boris Mesarić u priopćenju Petrokemije u kojem sami sugeriraju kako bi se Uprava mogla pokupiti zbog smanjenja plaća.

Vlada RH donijela je i Odluku o davanju preporuke nadzornim odborima i upravama trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske za pokretanje postupka pregovaranja o izmjenama kolektivnih ugovora, a u skladu s trenutačnom gospodarskom situacijom. Preporuka Vlade odnosi se na smanjenje plaća zaposlenika u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu za 10 posto. Nadzorni odbor glasao je protiv ove Vladine preporuke.

Plaće u Zagrebu 915 kuna veće od hrvatskih

Prosječna zagrebačka plaća u svibnju je iznosila 6241 kuna neto odnosno 9462 kune bruto, podaci su koje je objavio grad Zagreb.