Troškovi života u svibnju ne mogu se pokriti prosječnom plaćom

Savez samostalnih sindikata mjesečno računa troškove sindikalne košarice četveročlane obitelji, a podaci za svibanj pokazuju kako su minimalni troškovi obitelji koja želi pokriti osnovne egzistencijalne potrebe, posjeduje stan i ne posjeduje automobil 6387,98 kuna dok je prosječna plaća u ožujku iznosila 5367 kuna, odnosno pokrivala 84,01 posto tih troškova.

U prosječnoj potrošnji najveći udio ima prehrana koja čini 37,35 posto ukupnih troškova. Stanovanje čini 27,47 posto, odijevanje 9,64 posto, obrazovanje i kultura 11,80 posto,  prijevoz 8,90 posto, a higijena 4,84 posto ukupnih troškova.

Ukoliko obitelj živi u podstanarstvu mjesečni troškovi penju se na 8.057,40 kuna. U prosječnoj potrošnji najveći udio tada ima stanovanje koje čini 42,50 posto ukupnih troškova. Prehrana čini 29,61 posto, obrazovanje i kultura 9,36 posto, odijevanje 7,64 posto, prijevoz 7,06 posto, a higijena 3,84 posto  ukupnih troškova. Prosječna isplaćena neto plaća u Republici Hrvatskoj, prema podacima DZS-a, u ožujku 2009. iznosila je 5.367,00 kuna i njome obitelj koja je podstanar može pokriti samo 66,60 posto troškova života.

Ako obitelj posjeduje osobni automobil, tada minimalni mjesečni izdaci za prijevoz i održavanje automobila iznose 869,75 kuna.

Minimalni troškovi života za dvoje umirovljenika, u Republici Hrvatskoj, u svibnju iznose 3.643,85 kuna. U prosječnoj potrošnji najveći udio ima stanovanje koje čini 40,93 posto ukupnih troškova. Prehrana čini 39,28 posto, obrazovanje i kultura 4,14 posto, odijevanje 5,92 posto, prijevoz 1,65 posto, a higijena i zdravlje 8,08 posto  ukupnih troškova.

Prosječna isplaćena mirovina u Republici Hrvatskoj, prema podacima HZMO-a, u travnju 2009. iznosila je 2.169,64 kune i njome dvoje umirovljenika može pokriti samo 59,54 posto troškova života.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: