Rohatinski kritizirao banke i zaključio - možemo i bez MMF-ovog aranžmana

Rohatinski kritizirao banke i zaključio - možemo i bez MMF-ovog aranžmana

Pokušaj banaka da kreditiranje države uvjetuju promjenama u politici HNB-a guverner Rohatinski na današnjoj press konferenciji nazvao je slučajem bez presedana.

Iskazao je zadovoljstvo zbog toga što država nije popustila pred pritiskom banaka, te je istaknuo kako je stabilnost financijskog sustava preduvjet održavanja normalnog ekonomskog života u zemlji, te rekao kako se tečaj ili brani ili pušta jer ga se jednog kad ga se pusti jako teško može zadržati, uspoređujući to s puštanjem duha iz boce.

Podsjetio je i kako je HNB ranije upozoravao na rizičnost uzimanja kredita vezanih uz švicarski franak, čije vraćanje je postalo znatno skuplje nego onih u eurima.

Rohatinski je rekao i kako Hrvatskoj nije potreban stand by aranžman s MMF-om kao ni prije dva mjeseca, ali će se on nametati ako se Hrvatska sama ne izvuče iz krize. Odbio je dati preporuku Vladi, tvrdeći kako poštuje što se Vlada ne miješa u politiku HNB-a, pa se onda ni HNB ne bi trebao miješati u posao Vlade. Ipak, rekao je da vjeruje da bi država trebala smanjivati deficit. Hrvatska bi ove godine trebala vratiti 12,8 milijardi eura glavnice i oko milijardu eura kamate, što predstavlja trećinu BDP-a.

Inače, HNB je danas intervenirala na deviznom tržištu te je prodajom 184,75 milijuna eura bankama stabilizirala tečaj kune. Transakcija je obavljena po prosječnom tečaju od 7,440584 kune za jedan euro. Na redovitoj obrnutoj repo aukciji, HNB je prihvatila 4,25 milijardi kuna po fiksnoj repo stopi od 6,00 posto što je polovica od 8,5 milijardi kuna u ponudama banaka.