Nova pravila Burze

Nova pravila Burze

Niz promjena među kojima su najvažnije nova kotacija i mogućnost da brokerske kuće postanu market-makeri pojedinih dionica novosti su među novim pravilima Zagrebačke burze koje je na sjednici održanoj 18. lipnja odobrila Hanfa.

Prema pravilima koja će se početi primjenjivati 20. srpnja, osim dosadašnje dvije kotacije - redovnog i službenog tržišta, ZSE će dobiti i Prime market. Uvjet za ulazak na redovno tržište je 15 posto dionica u free floatu (slobodnoj trgovini tj. distribuciji javnosti), odnosno 25 posto za službeno, iako će biti dozvoljeni izuzetci za slučajeve kad Burza utvrdi da je moguća fair, uredna i djelotvorna trgovina uz dovoljnu pretpostavljenu likvidnost, uzimajući u obzir broj dionica distribuiranih javnosti i tržišnu kapitalizaciju uvrštenih dionica.

U Prime market moći će biti uvrštene dionice koje ispunjavaju sve uvjete za Službeno tržište i čiji izdavatelj priloži ugovore s najmanje dva Specijalista, tj Market makera koji će obavljati poslove specijalističke trgovine za navedene dionice.

Specijalisti - članovi Burze koji ispunjavaju uvjete određene propisima RH i odlukama Burze - će biti dužni svakog trgovinskog dana putem Sustava dati istovremene ponude za kupnju i prodaju dionica koje prate sukladno potpisanom ugovoru, pod uvjetima i na način određen propisima i odlukama, pri čemu će Burza odrediti maksimalnu razliku u cijeni između specijalističke ponude za kupnju i prodaju, tj. spreada,

Uz navedene tri kotacije, Burza će dobiti i MTP - multilateralnu trgovinsku platformu - alternativno tržište koje neće imati isti status kao Uređeno tržište, jer ni instrumenti kojima se trguje neće morati odgovarati uvjetima propisanima za Uređeno tržište, pa će i rizik trgovanja takvim instrumentima biti veći.

Cjelokupna Pravila možete pronaći u sljedećem PDF dokumentu.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: