Namještaljka ili nagovještaj financijske propasti SAD-a?

Namještaljka ili nagovještaj financijske propasti SAD-a?

Što se dobije kad se pomješaju dva Japanca, krivotvorene američke obveznice, vlak za Švicarsku i talijanska policija?

Zaplet koji više podsjeća na neki triler, stvarnost je o kojoj već dva tjedna danima pišu svjetski mediji - talijanska policija pronašla je u dvostrukom dnu prtljage dvojice Japanaca koji su vlakom putovali iz Italije u Švicarsku američke obveznice vrijedne nevjerojatnih 134,5 milijardi američkih dolara.

Koliki iznos su Japanci prenosili vjerojatno je jasnije, ako se navede kako je to veća vrijednost nego je trenutno imaju najbogatiji ljudi svijeta Bill Gates, Warren Buffett i Carlos Slim Helu zajedno, zbog čega je jasno da su oni samo obavljali dužnost nečijeg kurira. Gotovo sve, odnosno 249 obveznica bilo je u apoenima od 500 milijuna dolara, a 10 u apoenima od milijardu dolara. Vrijedi pojasniti kako se obveznicama danas trguje elektronski, no navodno se radi o obveznicama iz osamdesetih godina 20. stoljeća kada to nije bio slučaj.

Dodatni zaplet vrijedan najboljih trilera dogodio se u trenutku kad je Italija utvrdila da su obveznice krivotvorene, a njihovi prenositelji su pušteni na slobodu, Sumnju da obveznice doista pripadaju Japanu koji ih se prema nekim nagađanjima pokušao riješiti zbog straha da ih u budućnosti neće moći naplatiti od SAD-a koji pogođen krizom tone sve dublje, dodatno su potaknuli sljedeći događaji:
- nejasno je zašto bi Italija pustila na slobodu Japance ukoliko su obveznice doista krivotvorene
- bilo bi vrlo neobično krivotvoriti obveznice tako visokih nominacija
- radi se o izuzetno velikom iznosu koji može imati samo netko od deset najvećih kreditora SAD-a među kojima je Japan
- vrlo brzo nakon događaja, Japan je prije sastanka država članica skupine G8 izrekao kako vjeruju kako su američke obveznice potpuno sigurne
- predstavnik SAD-a taj je koji je ustvrdio da su obveznice krivotvorine
- glavni mediji u svijetu neuobičajeno su tiho popratili ovu priču
- prema glasinama na internetu uhićeni Japanci su zaposlenici japanskog ministarstva financija

Jedino što ostaje nejasno u cijeloj priči je amaterizam zbog kojeg su Japanci ulovljeni u transportu, zbog čega se priča i o mogućnosti da se željelo da priča dospije u javnost, iz razloga koje sasvim sigurno nećemo tako brzo saznati.

- - - IZDVOJITE MINUTU I PODRŽITE REP.HR - - -

Ako redovito posjećujete rep.hr, vjerojatno ste svjesni da objavljujemo niz članaka koji sadrže zanimljive i društveno korisne informacije. Nastojimo ukazati na nepravilnosti i prevare, promovirati uspjehe informatičara na natjecanjima, predstaviti nove projekte i inicijative i pružiti niz drugih informacija. Iako portal ima određene marketinško-prodajne aktivnosti, proizvodnja takvog sadržaja košta i - kao i drugim medijima - dodatni izvor prihoda pomogao bi u daljnjem rastu i razvoju. Brojni portali uveli su proteklih mjeseci zaključavanje članaka i pretplatu, a mi smo se odlučili za opciju dobrovoljnih priloga za koje se izdaju računi.

Podržati nas možete već s pet kuna, na što trebate potrošiti manje od minute. Dovoljno je izabrati sličicu s jednim od ponuđenih iznosa, a nakon toga u novom prozoru izabrati način plaćanja. Radi jednostavnosti i brzine plaćanja, podržane su mobilne aplikacije KEKS Pay, Aircash i Settle te kriptovalute. Uplata se realizira putem partnerske tvrtke Neoinfo i sustava mobilepaymentsgateway.com Sustav za plaćanja je trenutnu u testnoj fazi te se ispričavamo ako u početku bude nekih nesavršenosti. Ako uočite nekakav nedostatak ili vas zanima više informacija o sustavu možete nas kontaktirati na info@rep.hr

Izaberite iznos podrške: