HNB profitabilnija od komercijalnih banaka

Hrvatska narodna banka zaradila je gotovo 2,5 puta višu dobit od najveće komercijalne banke, što je iznenadilo mnoge domaće bankare, piše poslovni.hr

Zaključak je to koji se dao iščitati izpriopćenja HNB-a koji je u državni proračun doznačio 1,34 milijarde kuna od ukupno ostvarenih 3,39 milijardi kuna dobiti. “Nevjerojatno je da središnja banka ostvari profit kao najjača komercijalna banka na tržištu koja ima najveću depozitnu bazu i kreditni portfelj”, izjavio je visokopozicionirani menadžer jedne od većih banaka pod uvjetom da ostane anoniman.

Iz krugova bliskih monetarnoj vlasti može se čuti potpuno suprotan stav. “Takvi rezultati središnjih banaka u svijetu su posve normalni”, neslužbeno se doznaje. “Rashodi HNB-a ranijih su godina premašivali prihode čime se stvarao emisijski gubitak pa je HNB na temelju toga naučio lekciju.” kaže neimenovani izvor. HNB dobit ostvaruje tek posljednjih godina, te je u prethodne dvije godine iznosila više od milijardu kuna.

Domaće banke, unatoč svjetskoj krizi, nemaju mjesta za žalovanje. Zagrebačka banka, s udjelom od 23,7 posto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, prošlu je godinu završila s 1,39 milijardi kuna dobiti, za četvrtinu više nego 2007. Privredna banka Zagreb pak, bilježi neto dobit od 1,1 milijardu kuna, što je poboljšanje rezultata za 18 posto u odnosu na godinu ranije. I čelnici treće na ljestvici najvećih Erste Banke, ne mogu biti nesretni uz skok dobiti veći od 30 posto Erste banka je 2008. zaključila sa 788 milijuna kuna neto dobiti. Rezultati ostalih banaka očekuju se.