BICRO, Sfera i FER zajedno stvaraju program za tehničku analizu vrijednosnica

Novi ugovor unutar programa poticanja istraživanja i razvoja – IRCRO, kojim se financijski pomaže malim i srednjim poduzećima koja žele investirati u istraživanje i razvoj kroz poslovnu suradnju sa znanstvenim ustanovama potpisan je danas u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO d.o.o., vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju.

Za istraživačko-razvojne aktivnosti poduzeću Sfera plus d.o.o., na hrvatskom tržištu poznatom po razvoju i komercijalizaciji projekta prvog hrvatskog Internet servisa za pohranu, razmjenu i ispis digitalnih fotografija Vau.hr, odobreno je financiranje projekta SFERA Invest u visini preko 340 tisuća kuna, a što čini 50% ukupnih troškova projekta.

Pomoć poduzeću u realizaciji projekta osigurati će Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. SFERA Invest je radni naziv projekta u sklopu kojeg se razvija napredan sustav za praćenje informacija s tržišta kapitala i tehničku analizu vrijednosnica namijenjen prvenstveno malim ulagačima pod nazivom Sfera Station. Sustav korisnicima omogućava korištenjem klijentske aplikacije izradu grafikona za odabrane vrijednosne papire i indekse, te praćenje dnevnih trgovinskih informacija s regionalnih burzi.

Ugovor s poduzećem Sfera plus d.o.o. za financiranje projekta pod nazivom “SFERA Invest – unaprjeđenje postojećeg sustava” potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime poduzeća Sfera plus d.o.o. direktor mr.sc. Kristian Morović, uz nazočnost gospodina Ante Mamića, direktora programa VENCRO i IRCRO, te gospodina Valentina Besednika, direktora i voditelja komunikacija tvrtke SFERA plus. Svrha projekta je pružiti malim investitorima alat za napredne analize u cilju pomoći pri donošenju investicijskih odluka. Pored alata za praćenje, analizu, odabir i alarmiranje, korisnicima će se pružati i osnovne informacije o tehničkoj i fundamentalnoj analizi te investicijskim strategijama i upravljanju novcem.

Program IRCRO uz programe RAZUM, TEHCRO, VENCRO i KONCRO čini niz od pet potprograma koji su sastavnice programa «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama» koji uključuje državne poticaje poduzetništvu utemeljenom na inovacijama i novim tehnologijama, a njegova provedba povjerena je Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO-u.