Američki bogataš Stanford optužen za prijevaru tešku sedam milijardi dolara

Američki bogataš Stanford optužen za prijevaru tešku sedam milijardi dolara

Teksaški bogataš Allen Stanford i pet pomagača optuženi su za piramidalnu prijevaru tešku sedam milijardi dolara, piše Bloomberg.

Stanford je optužen za organiziranje vrste piramidalne prijevare koja se u Americi naziva Ponzi schema, a sastoji se od uzimanja novca od investitora, s namjerom da se novac ne ulaže na dogovoreni način, već se lažno prikazuju prinosi, a novac koristi u druge svrhe te za dio isplata investitora kako bi se prijevara što duže održala.

Najveća pramidalna prijevara takve vrste otkrivena je krajem prošle godine u SAD-u, u slučaju Maddoff o kojem smo već pisali, i bila je teška nekoliko desetina milijardi dolara.

Stanford je uhićen prekjučer u Virginiji i poslan na sud u Texas gdje će biti određeno hoće li biti pritvoren bez mogućnosti plaćanja jamčevine. Prema navodima iz ministarstva pravosuđa, on je koristio svoju banku u Antigui kako bi prevario preko 30.000 investitora prodajom certifikata na depozita. Među optuženima je i Leroy King, bivši šef agencije za nadzor financijskih usluga u Antigui.

Stanford je barem 1,6 milijardi dolara pretvorio u tajne zajmove samom sebi, te mu prijeti 20 godina zatvora.

Prema Forbesovoj ljestvici, Stanford - kojem je trenutno zamrznuta sva imovina - bio je 605. osoba na popisu najbogatijih ljudi svijeta, čija imovina je procijenjena na dvije milijarde dolara.