Konferencija "Hacking vs. Business Security"

Konferencija "Hacking vs. Business Security"

IDC Adriatics vodeća nezavisna analitička i konzalting kompanija u ICT industriji, lider u organizaciji regionalnih IT konferencija i Učilište Algebra, vodeći informatički edukacijski centar u Hrvatskoj i regiji, predstavili su danas prvi zajednički projekt, godišnju konferenciju "Hacking vs. Business Security".

Riječ je o trodnevnoj konferenciji koja se sastoji od tehnoloških radionica i poslovno/tehnološkog dana, a namijenjena je korisnicima iz segmenta uslužnih djelatnosti, trgovine i prodaje, telekomunikacija, banaka, leasinga, osiguravajućih kuća, financijskih ustanova... Drugim riječima, konferencija je namijenjena svim tvrtkama kojima hakerski upadi predstavljaju veliku prijetnju poslovanju kroz potencijalnu direktnu štetu poslovnim partnerima i krajnjim korisnicima, ali i indirektno ugrožavanje kredibiliteta i smanjenja povjerenja potrošača ukoliko dođe do kompromitiranja njihove informatičke infrastrukture i/ili podataka.

Konferencija se održava u periodu između 1. i 3. prosinca 2009. gdje je zadnji dan poslovno/tehnološki, a prva dva potpuno tehnološka (praktične radionice za etičke hakere). Mjesto događanja poslovno/tehnološkog dana je hotel Regent Esplanade, a tehnoloških radionica prostori Algebre i Visoke škole za primijenjeno računarstvo u Zagrebu, na adresi Ilica 242.

Već sada je najavljen dolazak sudionika iz Hrvatske, BIH, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, a upravo iz tog razloga govornici će kompetentno adresirati globalnu i regionalnu situaciju u području hakiranja, spremnosti informacijskih sustava institucija na obranu, najnovijih metoda i sredstava napada na tvrtke i krajnje korisnike, otpornosti virtualizirane infrastrukture na hakerske upade, itd.

Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics najavio je konferenciju slijedećim riječima: "Prema našim analizama, vrijednost security software tržišta u 2008. godini samo u Hrvatskoj iznosila je 15,52 milijuna USD, što je 30,3 posto više nego li u 2007. godini, a što jasno oslikava trendove i brigu kompanija kako doskočiti problemu sigurnosti poslovnih podataka."

Glavni govornici na poslovnom danu su g. Sanjay Bavisi, predsjednik EC-Councila, krovne udruge konzultanata za sigurnost elektronskog poslovanja (International Council of Electronic Commerce Consultants) te gđa Rachel Hunt, direktorica EMEA Banking Research iz IDC-a. Za njima slijede vodeći hrvatski stručnjaci u području etičnog hakiranja, penetracijskog testiranja te zaštite klasične i virtualizirane infrastrukture: Robert Petrunić, Microsoft Most Valuable Professional for Enterprise Security; Bojan Ždrnja, stalni suradnik SANS Internet Storm Centra; Dejan Grubić, nositelj priznanja VMware Certified Professional of the year i drugi. Uvodnim predavanjem IDC će prikazati trendove u ponudi i potražnji na  tržištu produkata i usluga vezanih uz informatičku sigurnost u Hrvatskoj, regiji i globalno, nalaze istraživanja stavova i preferencija krajnjih korisnika, regulatorne zahtjeve vezane uz sigurnosna rješenja kao i utjecaj krize na ponudu i potražnju. Dodatno, poslovno/tehnološki dan ima i dva vrlo interesantna dijela: prezentacije studija slučaja i privatne konzultacije sudionika sa stručnjacima za IT sigurnost.

Tehnološki dani sastoje se od praktičnih, hakerskih radionica koje pokrivaju teme kao što su: footprinting i fingerprinting, scanning, sniffing, (ne)sigurnost lozinki, trojanski konji, BoF (Buffer Overflow), MitM (Man int he Middle) napadi i sl. Ovaj dio se naslanja na najbolja iskustva i preporuke školovanja za certificirane etičke hakere.

Hrvoje Balen, član uprave Algebre povodom najave konferencije izjavio je: "Od iznimne je važnosti senzibilizirati širu javnost o problemima i potencijalnim posljedicama hakerskih upada, ali i kako rizik od njih svesti na najmanju moguću mjeru. Upravo iz tog razloga od prošle godine intenzivno radimo na školovanjima i certificiranju etičkih hakera, stručnjaka za penetracijska testiranja i analizu po provjerenim EC-Council metodama. Želja nam je ovakvu, jedinstvenu konferenciju na ovim prostorima, pretvoriti u tradicionalno događanje."

Više informacija o konferenciji, rasporedu događanja i predavačima nalazi se na službenoj stranici konferencije: http://security.algebra.hr, koja se intenzivno nadopunjava i dodatnim pratećim događanjima te izlaganjima.

Partneri ovog događanja su vodeće tvrtke iz područja informacijske sigurnosti Infigo IS, Deloitte i CS Computer Systems koji će u sklopu konferencije predstaviti interesantne slučajeve iz prakse. Medijski pokrovitelji ovog jedinstvenog događanja na području regije su informatički mjesečnici BUG i Mreža, dnevne poslovne novine Poslovni tjednik, mjesečnici Banka i Eukonomist te internetski portali Net.hr, Vecernji.hr, Poslovni.hr i Ekapija.ba.