Vlada najavila virtualnu radnu knjižicu, više odmora i raniji rad na neodređeno

Vlada najavila virtualnu radnu knjižicu, više odmora i raniji rad na neodređeno

Vlada je danas u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o radu, a najvažniji prijedlog izmjene očekuje se po pitanju rada na određeno vrijeme, objavljeno je na Vlada.hr

Prema sadašnjoj regulativi, rad na određeno vrijeme ograničen je na tri godine, ali samo ako se radi o istim poslovima. Po prijedlogu, to bi se trebalo promijeniti pa bi rad na određeno bio ograničen na tri godine bez obzira radi li se o istim ili različitim poslovima.

Drugi bitni prijedlozi izmjena su produženje godišnjeg odmora na najmanje četiri tjedna (do sada 18 dana), te uvođenje virtualne radne knjižice. Maksimalno tjedno radno vrijeme prema prijedlogu će iznositi 40 sati uz maksimalno osam prekovremenih sati, osim u turizmu gdje je to definirano posebnim uvjetima i uz pristanak radnika i nadođenje u kolektivnom ugovoru.

Planira se i zakonsko reguliranje instituta proširenja kolektivnog ugovora, kojeg može proširiti ministar kada se procjenom učinka tripartitnog tijela utvrdi javni interes za to.

Na izmjenama ZOR-a radilo se 15 mjeseci, a dodatne izmjene ovog zakona čije izmjene zatvaraju 19. poglavlje pregovora s EU bit će pripremljene za dva mjeseca,