Što menadžere pitaju na razgovoru za posao

Nakon članka u kojem smo nabrojali deset općenitih teških pitanja na razgovoru za posao, nastavljamo s pitanjima koja mogu biti postavljena menadžerima, a koja je također dobro čuti i proći prije odlaska na razgovor za posao.

Kao i prošli put, uz svako pitanje navodimo i primjer dobrih odgovora. Počinjemo s pitanjem koje se odnosi na menadžera koji je skliznuo stepenicu niže u svojoj karijeri i prisiljen je uzeti lošiji posao od onoga za koji je sposoban

1. Vaša biografija sugerira da ste prekvalificirani ili preiskusni za ovaj posao. Što Vi mislite?

Kod ovakvog pitanja potrebno je naglasiti želju za uspostavljanje dugoročne veze s tvrtkom, i reći kako će se nakon dobrog obavljanja navedenog posla vjerojatno otvoriti i neke nove mogućnosti. Dobro je i dodati kako snažna tvrtka treba snažno osoblje. Uz iskusne i vrlo kvalificirane ljude, tvrtka će brže dobiti povrat na ulaganja. Rastuća i energična tvrtka nikad ne može imati previše talenta.

2. Koji je Vaš stil rukovođenja?

Prilikom ovakvog pitanja potrebno je znati dovoljno o načinu na koji se do sada upravljalo navedenom tvrtkom kako bi se znalo je li Vaš stil komplementaran s onim koji tvrtka traži. Stil može biti orijentiran ka rješavanju problema, prema rezultatima, paternalistički ili onaj u kojem djelatnici trvtke participiraju u donošenju odluka. Ukoliko se stil poslodavca i posloprimca ne podudaraju, postoji velika mogućnost da će posloprimac biti nezadovoljan.

3. Jeste li dobar menadžer? Možete li dati primjere? Osjećate li da imate potencijala za top menadžera?

Kod odgovora na ovo pitanje poželjno je držati se uspjeha i zadataka, a argumente pojačati primjerima iz ranije karijere i ne zaboraviti istaknuti iskustvo i energiju.

4. Što Vam je važno kad zapošljavate ljude?

Prilikom odgovora na ovo pitanje, poželjno je razmišljati u terminima sposobnosti, inicijative, prilagodljivosti prema poslu i timu. Nije loše napomenuti kako volite zapošljavati ljude koji se čine sposobni napredovati u organizaciji.

5. Jeste li ikad dijelili otkaze? Koji su bili razlozi i kako ste se nosili sa situacijom?

Dobro je priznati kako situacija nije bila laka, ali je bila dobro odrađena i za tvrtku i za pojedinca. NIje loše pokazati kako nije ugodno raditi neprijatne zadaće, ali se one mogu obaviti učinkovito i humano.

6. Što je po Vama najteže u ulozi menadžera ili direktora?

Spomenite planiranje, vođenje i kontrolu troškova. Jedna od težih stvari je motivirati i upravljati zaposlenicima kako bi se nešto isplaniralo i završilo na vrijeme i u okviru budžeta.

7. Koje važne trendove vidite u našoj industriji?

Ovdje je dobro imati pripremljena dva-tri primjera kako bi se vidjelo da dobro poznajete industriju. Neki od primjera mogu biti tehnološki izazovi i mogućnosti, ekonomsko stanje ili zahtjevi regulatora.

8. Zašto ste napustili ili ćete napustiti prijašnji posao?

Kod odgovora na ovo pitanje dobro je biti kratak, precizan i iskren koliko god se može bez da se našteti samome sebi. Ako ste dobili otkaz zbog rezanja broja zaposlenih recite, u protivnom recite kako je odluka rezultat vaše akcije. Ne spominjite osobne konflikte.

Osoba koja intervjuira kod ovakvog pitanja može dodatnim pitanjima istraživati razloge, pogotovo ako misli da ste dobili otkaz. "Složili smo se da se ne slažemo" pristup može pomoći. Izmišljanje lažne priče lako može biti kontraproduktivno jer će ozbiljna tvrtka provjeriti navode.

9. Kako se osjećate kad morate napustiti sve pogodnosti kako biste našli novi posao?

Dobro je reći da ste bili zabrinuti, ali ne uspaničeni - uostalom, prihvaćanje rizka kako bi se pronašao idealan posao je prihvatljivo. Ni slučajno ne treba izgledati da Vas više zanima sigurnost od dobro obavljenog posla.

10. Što ste najviše, a što najmanje voljeli na Vašem prošlom poslu?

Budite oprezni i pozitivni. Opišite više pozitivnih nego negativnih detalja i ne ističite osobne probleme. Ako prošli posao bude zvučao jako loše, osoba koja Vas intervjuira bi se mogla zapitati što ste do sada čekali.

Navedena pitanja i odgovori preuzeti su i prilagođeni iz "NApuštajući tvrtku: Kako preživjeti gubitak posla i uspješno pronaći drugi" autora Williama J. Morina i Jamesa C. Cabrere.

Deset najtežih pitanja na razgovoru za posao

Razgovori za posao kandidate na intervjuu često dovedu u situaciju da brzo moraju smisliti idealan i iskren odgovor na pitanje koje nisu očekivali.