Nakon sestara Bostjančić na vrhu Everesta Šijan i Vrbek

Nakon sestara Bostjančić na vrhu Everesta Šijan i Vrbek

Ena Vrbek i Milena Šijan ponovile su uspjeh sestara Bostjančić, te su se danas u 1:05 sati po hrvatskom vremenu uspele na Mont Everest.

Ove dvije pripadnice Hrvatske gorske službe spašavanja u fenomenalno brzom usponu koji je trajao samo osam i pol s Južnog sedla po tisuću metara visokom jugoistočnom grebenu došle su na vrh u 4:50 po nepalskom vremenu.

Ena nije mogla zadržati emocije i stalno je ponavljala u radio stanicu: „Ovo je fantastično, fantastično,... joj kako bih željela da smo svi sada ovdje da možemo zajedno uživati u ovom prizoru“. Na vrhu su se zadržale svega petnaestak minuta, jer se pojačao vjetar i iza pet sati počele su oprezno silaziti po zaleđenom grebenu prema Južnom sedlu.

Milena Šijan iz Splita je dipl.ing biolologije i kemije, prije dvije godine na Cho Oyu je samoinicijativno odustala na 7400 m kako ne bi usporavala skupinu koja je išla prema vrhu. Ovog puta izgleda da s brzinom uspona nije imala ni najmanje problema, čak naprotiv. Sada Split ima i muškarca i ženu koji su bili na vrhu svijeta.

Ena Vrbek iz Zagreba studentica je Kineziologije; ne idu joj baš sportovi s loptom, no s tjelesnom izdržljivošću i brzinom iznad 8000 izgleda nema ni najmanjih problema. Najmlađa je članica ekspedicije (23) i sada se uvrstila u tek nekoliko žena te dobi koje su bile na Everestu. Jedina je osoba iz Zagreba koja je bila na vrhu Everesta, a pošto se bavi speleologijom i bila je i na minus 1026 m u jami „Velebita“, a sada na plus 8850 m jedna je i od rijetkih na Zemlji koja ima takvu visinsku razliku (9876 m).

S djevojkama je na vrh išao i sirdar (vođa Sherpa) Lakhpa Nuru, koji se prije dvije godine popeo se dva puta na Cho Oyu s našom prvom i drugom skupinom. Izgleda da to smatra pravilom, jer je prekjučer bio na vrhu sa sestrama Bostjančić, te je nakon toga ostao čekati Enu i Milenu na Južnom sedlu (7920 m). Želeći svojim iskustvom (već je bio 9 puta na vrhu Everesta) dati dodatnu sigurnost, noćas je krenuo još jednom na vrh i na njemu bio dva puta u posljednjih 43 sata. To nikada nije učinio ni jedan čovjek prije njega.

Zbog krivo objavljenih informacija na web stranicama planinarskog društva Mosor, jučer smo preuranjeno prenijeli kako su se Šijan i Vrbek već uspele na Everest, zbog čega se ispričavamo.