Tresla se brda, rodio se Wolfram Alpha

Najave o dolasku zamjene Googleu pokazuju se samo marketinškim trikom, s obzirom da - barem za sada - Wolfram Alpha nudi samo najosnovnije informacije, ne razumije previše pitanja, a upitno je i koliko je točnih odgovora.

Wolfram Alpha, inteligentna enciklopedija znanja koja je najavljivana kao inteligentna enciklopedija, vjerojatno će se morati usavršavati još niz godina kako bi se dosegnula zadovoljavajuća kvaliteta odgovora.

Primjerice, tražilica ne prepoznaje upit o deset najvećih hrvatskih gradova iako iste ima unesene. Čak i kad se okolnim putem dođe do odgovora, može se primjetiti kako se ne radi o podacima iz zadnjeg popisa, a u prvih deset npr nema Velike Gorice.

Upisom imena Nikola Tesla pojavljuju se samo najosnovniji podaci, s time da primjerice nema podataka o mjestu rođenja, već samo o mjestu smrti. Prvog i drugog hrvatskog predsjednika Wolfram prepoznaje samo ako se utipkaju bez kvačica, a tu su i puno ozbiljniji promašaji: ako utipkamo croatian president 1993 dobit ćemo ime Slavka Dokmanovića, a za 1994 godinu nudi se Milan Martić.

Polovični odgovori nude se i kad se utipkaju imena iz američke kulture. Jerrya Seinfelda prepoznaje samo ako se utpka ime i prezime, a za predsjednika Busha Wolframu uopće ne pada na pamet da su postojala dvojica, već navodi oskudne podatke samo za mlađeg.

Kako je autor Wolframa ujedno i tvorac Mathematice, jasno je da se program s brojevima nešto bolje snalazi. Utipka li se broj 2010, Wolfram će primjetiti kako je to sljedeća godina, ali će istovremeno ponuditi kako taj broj napisati rimskim brojkama, u binarnom sustavu, kao umnožak primarnih brojeva i još puno toga. Ostala područja uglavnom su podbacila, te sadržaj ove web stranice ima još puno prostora za napredak.

Više o matematičkoj strani Wolfram Alphe možete pročitati na blogu Nikole Plejića.

Wolfram Alpha dolazi sljedećeg tjedna

Tražilica Wolfram Alpha koja je svojevremeno najavljivana kao ubojica Google dolazi sljedećeg tjedna, a čini se da će ipak biti samo dobar supstitut tom pretraživaču.