Srbija uvodi programiranje od trećeg razreda osnovne

Srbija uvodi programiranje od trećeg razreda osnovne

Ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije najavio je kako u planu imaju uvođenje informatike od prvog razreda, a programiranja kao obaveznog predmeta od trećeg razreda osnovne škole.

Informacija je to koju je objavila Politika.co.rs u intervjuu s ministrom Mladenom Šarčevićem, no bez dodatnih informacija vezano uz ta dva predmeta.

Kako je za rep.hr objasnila voditeljica srpske reprezentacije iz informatika - Jelena Hadži Purić s Matematičkog fakulteta u Beogradu, u Srbiji trenutno postoji izborni predmet Od informatike do računala na kojem se uči korištenje računala i računalno razmišljanje. Na međunarodnom natjecanju Bebras koje promovira computational thinking, Srbija je u dva kruga imala preko 55.000 sudionika, od čega 14.000 učenika iz prva četiri razreda.

Predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj za rep.hr rekao je kako je uvođenje programiranja smjer u kojem treba ići i kako se u najkraćem roku može pripremiti i više nego dovoljno učitelja za držanje takve nastave.

"Treći razred je pravo vrijeme za početak programiranja, Logo i Blockly su savršeni za tu dob, već nakon dvije godine rada djeca se mogu bez problema uvesti u elementarno programiranje u C++, naravno ne kako se to pokušavalo raditi na akademskom nivou, nego sa zadacima primjerenim dobi kakvi su stotine dostupni na webu preko Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici i službenih školskih natjecanja, a vrlo brzo nakon toga, u 6. ili 7. razredu učenici lako nauče neki aplikativni jezik, najbolje Python." - rekao je Lendvaj.

U Hrvatskoj je informatika obvezni predmet u petom i šestom razredu i izborni u sedmom i osmom.