XV. gimnazija ponovno dominirala na državnom natjecanju iz informatike

XV. gimnazija ponovno dominirala na državnom natjecanju iz informatike

Zagrebačka XV. gimnazija ponovno je dominirala na državnom natjecanju iz informatike održanom od 12. do 14. travnja 2021. godine.

Zbog epidemiološke situacije natjecanja su se održavala u školama natjecatelja, a na njemu su sudjelovala 203 učenika osnovnih i srednjih škola. Oni su se natjecali u kategorijama Logo, Digitalne kompetencije, Osnove informatike, Razvoj softvera i u najvažnijoj - Primjena algoritama.

U toj kategoriji prvo mjesto među četvrtim razredima osvojio je Krešimir Nežmah, čest natjecatelj na informatičkim olimpijadama. Drugo mjesto osvojio je Bartol Markovinović, a treće Vedran Cifrek. Sva trojica učenici su XV. gimnazije, koja nije dominirala samo plasmanom, nego i brojem učenika - od 12 učenika koji su se natjecali u algoritamskoj kategoriji, 10 ih je iz te škole. Tu školu odnedavno vodi Nikola Dmitrović (na fotografiji), novi ravnatelj i jedan od najzaslužnijih za temeljite pripreme za informatička natjecanja koje ta škola organizira.

Među trećim razredima, prva tri mjesta osvojili su uspješni natjecatelji na olimpijadama Dorijan Lendvaj, Patrik Pavić i Vito Anić. Sva trojica učenici su XV. gimnazije koja je bila zastupljena sa sedam od 11 učenika. Ovaj put dominacija Zagreba nije potpuna jer su sudjelovala i dva učenika iz Rijeke i Pule.

11 učenika natjecalo se u algoritamskoj kategoriji i među učenicima drugih razreda. Vodeći trojac ovdje su Fran Babić, Vlatko Boreković i Marko Dorčić iz XV gimnazije, iz koje je sudjelovalo šest natjecatelja.

Dominacija XV gimnazije najveća je među učenicima prvih razreda. U algoritamskoj kategoriji ova škola drži prvih devet mjesta, pri čemu su najbolji bili Lara Semeš, Marin Protulipac i David Lang. Zanimljivo je kako među natjecateljima iz srednjih škola u algoritamskoj kategoriji nije bilo ni jednog učenika ili učenice V. gimnazije koja je prije 20 godina imala solidne rezultate na ovakvim natjecanjima.

Kad su u pitanju osnovne škole i algoritamska kategorija, najbolje rezultate osvojili su Borna Čizmarević iz Rijeke, Alojzije Begović iz Vinkovaca i Dario Vuksan iz Zagreba u kategoriji osmih razreda, zagrebački sedmaši Filip Jerleković, Fabijan Cikač i Mare Zrno Agoli, šestaši Ozana Margotić iz Varaždina te Dino Hadžić i Gabriel Katić iz Zagreba, a među petašima Ivano Lukačević iz Čakovca te Ivo Pavičić i Fran Sučija iz Zagreba. 

Poražavajuće je i to što je iz Splita, drugog grada po veličini u državi u algoritamskoj kategoriji sudjelovao samo jedan natjecatelj, i to učenik petog razreda koji je osvojio zadnje mjesto. Potpuni rezultati natjecanja mogu se pronaći ovdje.

Nakon državnog natjecanja, slijede pripreme, dodatna natjecanja i Hrvatska informatička olimpijada, na osnovu kojih će se izabrati četvorka koja će činiti hrvatsku reprezentaciju na ovogodišnjim natjecanjima. S obzirom na rezultate iz prijašnjih godina, za očekivati je da će u njoj biti Dorijan Lendvaj, Patrik Pavić, Krešimir Nežmah i Vito Anić, no sve prvenstveno ovisi o rezultatima koje postignu u sljedećem razdoblju..

Organizatori natjecanja bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatski savez informatičara.