Silicijska dolina se smanjuje

Broj zaposlenih na poslovima visoke tehnologije u Silicijskoj dolini od 2001. do 2008. godine smanjen je za 86.000 radnih mjesta, odnosno 16,5 posto - piše CompterWorld.

Prema podacima američkog Zavoda za statistiku rada, u 11 visokotehnoloških industrija na ovom području plaće su porasle za 36 posto, dok je broj zaposlenih povećan samo u zračnoj industriji, farmaciji i znanstvenim istraživanjima, dok je kod svih ostalih u padu.

Jedan od razloga smanjenja broja zaposlenih može se kriti i u velikim troškovima života i rada u Silicijskoj dolini, zbog čega je dio zaposlenih vjerojatno premješten na neke povoljnije lokacije.

Jedna petina zaposlenih u visokoj industriji na ovom području, odnosno njih 521.962 radi u računalnoj industriji, odnosno kao IT menadžeri, programeri, softverski inženjeri, sistem analitičari, administratori baze podataka, te inženjeri elekronike i elektrotehnike.

Broj zaposlenih u poslovima visoke tehnologije na razini cijelog SAD-a od 2001. do 2008. godine povećao se za četiri posto,