NHS: Narodne novine krivo su prikazale minimalnu plaću

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) reagirali su priopćenjem zbog netočno objavljenog iznosa minimalne plaće u Narodnim novinama 5. lipnja 2009. godine koja bi po njihovom izračunu trebala iznositi 3013,07 kuna bruto umjesto navedenih 2814 kuna bruto.

Naime, u Narodnim novinama broj 65 od 5. lipnja 2009. godine objavljen je podatak o iznosu minimalne plaće u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 1. lipnja 2009. godine do 31. svibnja 2010. godine, unutar kojeg je navedeno kako je minimalna plaća za navedeno razdoblje 2814 kuna. Iz NHS-a poručuju sljedeće:

"To nije točan podatak koji bi proizašao iz formule za izračun minimalne plaće u Republici Hrvatskoj koju je Vlada RH službeno objavila u Pretpristupnom ekonomskom programu 2009. – 2011. (PEP) iz siječnja ove godine.

U dijelu PEP-a pod naslovom 4.3.1. Poticanje zapošljavanja, na str. 54. stoji:

Donošenjem spomenutog Zakona, minimalna plaća je od 1. srpnja 2008. godine na razini 39% prosječne plaće za 2007. godinu, te je tako minimalna plaća s dosadašnjih 2.441 kunu u bruto iznosu porasla na oko 2.747 kuna odnosno za oko 300,00 kuna. Postupni udio minimalne plaće u prosječnoj plaći za prethodnu godinu za svako sljedeće obračunsko razdoblje obračunavati će se nakon što Državni zavod za statistiku objavi podatke o realnom rastu BDP-a za prethodnu godinu i to na način, da se udio minimalne plaće u prosječnoj plaći prethodne godine uvećava za koeficijent realnog rasta BDP-a u prethodnoj godini (formula za izračun udjela je 39% + 39 x realan rast BDP/100 x prosječna plaća prethodne godine). 

Iako ni to objašnjenje nije doslovno ono što piše u Zakonu o minimalnoj plaći i Sporazumu Vlade RH i socijalnih partnera, prema čemu bi minimalna plaća trebala iznositi 3.123,22 kn, ipak je javno objavljen službeni dokument Vlade RH.

Prema u citiranom tekstu jasno navedenoj formuli za izračun dobiva se iznos od 3.013,07 kuna što je 199.07 kn više od izračuna Državnog zavoda za statistiku objavljenog u Narodnim novinama.

Kako se radi o društveno vrlo osjetljivoj temi koja je od egzistencijalnog značaja za veliki broj zaposlenih koji primaju minimalnu plaću nužno je hitno izvršiti ispravak i iznos uskladiti sa izračunom prema formuli iz PEP-a, dakle službenog dokumenta Vlade RH i vrlo važnog u komunikaciji i vjerodostojnosti Vlade RH prema EU.

Zbog svega navedenog očekujemo hitan ispravak iznosa minimalne plaće i njegovu objavu u Narodnim novinama."