Kako ostaviti dobar prvi dojam

Kako ostaviti dobar prvi dojam

Nikad nećete dobiti drugu šansu za ostavljanje dobrog prvog dojma, zbog čega nije loše pročitati nekoliko savjeta s portala hrguru.com koji pokazuje kako to rade Amerikanci.

Možda se nakon čitanja ovih savjeta nećete složiti sa svime, ili ćete imati stav kako bi neki od njih u vašoj sredini izazvali kontraefekt, no, nije na odmet pročitati ih i usvojiti one koje biste voljeli vidjeti kod vaših sugovornika. Prvi dojam jednako je važan kod razgovora za posao, kao i kod bilo kojih upoznavanja s poslovnim partnerima u daljnjoj karijeri. Pođimo redom:

1. Neka druga osoba bude u centru pozornosti
Najbolji način za ostavljanje dobrog dojma je kad u centar pozornosti ne stavite sebe, nego sugovornika. Najbolja potvrda ovoga je kontraprimjer kad netko toliko priča o sebi da ne uspijevate doći do riječi, a ako nema povratnih informacija ta osoba često ni ne zna koliko je sugovorniku priča uopće zanimljiva.

2. Dobre slušačke vještine
Dobre slušačke sposobnosti ostavljaju dobar dojam, a pogotovo kad ih se poveže s dobrim podpitanjima koja potiču nastavak konverzacije ili neverbalno dobrim kontaktom očima. 

3. Često korištenje sugovornikovog imena
"Ivana, sviđa mi se taj prijedlog" primjer je korištenja imena, čime konverzacija postaje osobnija, a pojačava se i dojam praćenja onoga što sugovornik priča.

4. Budite oprezni s humorom
Poneka šala može poslužiti za smanjenje napetosti kod upoznavanja, no sarkastične primjedbe morale bi izostati jer ih svatko ne doživljava pozitivno. Dugotrajno zbijanje šala također može izazvati negativan dojam.

5. Ne morate uvijek biti u pravu
Privremeno se odrecite mogućnosti da budete u pravu. Ponekad je dobro steći dozu kredibiliteta prije nego dovedete u pitanje tuđe izjave i stavove.

6. Prikladno se odjevajte
Nekim ljudima odijevanje je vrlo važno jer se njime šalje poruka koliko ih ozbiljno doživljavate - poslovni kolega može se naljutiti ukoliko na ručak s njime dođete u kratkim hlačama i u sandalama.

7. Riječi su važne
Način na koji netko razgovara jedna je od najvažnijih stvari kod ostavljanja prvog dojma, jer odaje razinu inteligencije, kulture, edukacije, pa čak i liderskih (ne)sposobnosti. Većina ljudi nakon malo vježbe uspjet će ispraviti lošu razgovjetnost i izbjegavati monotoniju u glasu. Osim glasa, treba paziti i na izraz lica.