Huawei potpisao memorandum s Hrvatskom, u prvom planu Smart City

Huawei potpisao memorandum s Hrvatskom, u prvom planu Smart City

Sukladno najavi s prošle sjednice Vlade, direktor Huawei Technologies Hrvatska Zhang Heng i Bernard Gršić iz Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva potpisali su Memorandum o razumijevanju i suradnji.

Cilj memoranduma je potaknuti suradnja i razmjena znanja između Huaweija i Hrvatske na područjima digitalizacije i digitalne transformacije, a potpisan je uoči 16+1 Croatia Summita 2019, sastanka šefova vlada 16+1 zemalja, odnosno Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC). 

Memorandum podrazumijeva kontinuiranu komunikaciju i jačanje suradnje između Huaweija i Hrvatske na području razvoju rješenja iz Smart City područja, ali i šire razmjene stručnih znanja, industrijskih standarda te korištenja mogućnosti sudjelovanja stručnjaka na vodećim konferencijama i seminarima o digitalnim tehnologijama, kako u Hrvatskoj tako i u Kini. 

”Ponosan sam što je Hrvatska prepoznala rješenja i inicijative koje razvija Huawei. Potpisivanje ovog memoranduma ojačat će suradnju između Huaweija i Hrvatske i na najbolji mogući način pokazati vrijednost koju Huawei može ponuditi u digitalnoj transformaciji zemlje”, izjavio je Zhang Heng, direktor Huawei Technologies, Hrvatska.

„U duhu dobrih odnosa koje razvijamo s Narodnom Republikom Kinom pozdravljamo interes kineske tvrtke Huawei za suradnju s Republikom Hrvatskom, budući da se radi o jednoj od najvećih svjetskih tvrtki koja je ostvarila izuzetan prihod od 107 milijardi dolara i koja ulaže između 15 i 20 milijardi dolara godišnje u istraživanje i razvoj. Vjerujemo da ćemo kroz zajedničku suradnju ostvariti znatno brži rast i razvoj digitalnog društva i gospodarstva u Republici Hrvatskoj“, izjavio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Memorandum je postavio okvir za razmatranje najboljih rješenja na području Smart City koncepta koje razvija Huawei, a koji su primijenjivi u Hrvatskoj. Prvi korak pritom je razumijevanje tehničkih potreba na različitim područjima Hrvatske te konkretnih mogućnosti i ekspertize koje Huawei ima u realizaciji Smart City rješenja. 

Huawei razvija niz rješenja na području Smart City koncepta, a kompanija je razvila i naprednu digitalnu platformu pogonjenu umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u čitavom nizu sektora poput zaštite okoliša, javne sigurnosti, prometa, javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede.