Googleovci i Paypalovac predstavili vrhunski električni automobil

Googleovci i Paypalovac predstavili vrhunski električni automobil

Tesla Motors predstavio je 26. ožujka svoj električni automobil Tesla Motors Model S, u čiju proizvodnju su značajni iznos novca investirali i osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin, piše eweek.com

Model S koji do 100 kmh ubrzava za manje od šest sekundi, a najveća brzina mu iznosi 210 kmh, bit će opremljen i 17 inčnim monitorom osjetljivim na dodir preko kojeg će se moći koristiti internet aplikacije poput Google Mapsa. Punjenje auta će se vjerojatno moći nadgledati putem iPhonea ili preko laptopa.

Predsjednik Uprave Tesla Motorsa Elon Musk koji je svojevremeno bio suosnivač sustava internet plaćanja Paypal i osnivač tvrtke za svemirske letove SpaceX najavio je kako je to tek prvi standardni električni automobil koji pripremaju.

Masovna proizvodnja ovisit će i o tome hoće li Ministarstvo energetike odobriti 350 milijuna dolara zajma, a cijena automobila trebala bi biti u rangu 50.000 dolara, s time da će kasnije uštede biti znatne jer je cijena struje znatno manja od cijene standardnih goriva.

Isporuka Teslinog modela S počet će u 2012. godini, a već postoji duga lista čekanja. Tesla ima i model Roadster za koji je također sastavljena lista čekanja.

Tijekom ove godine Teslina autozastupništva otvorit će se u Chicagu, Londonu, New Yorku, Miamiju, Seattleu, Washingtonu i Munchenu.

Vjerujemo da bi Nikola Tesla - po kojem je tvrtka nazvana - bio zadovoljan što će prvi ozbiljniji električni automobili nositi baš njegovo ime. Kako se navodi na web stranicama tvrtke - ovaj automobil ne bi bio moguć bez njegovih otkrića.