Hrvoje Appelt hrabro otkrio veze kriminala, vlasti i EPH

Niz primjera očite korupcije i sprege državnog vrha i medija po pitanju prikrivanja iste istaknuo je novinar Hrvoje Appelt na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, što je u medijima prošlo gotovo neprimjećeno.

Appelt koji je u proteklih 11 godina otkrio niz afera, dobio je nepravedan otkaz u Europa Press Holdingu, te je pred spomenutim vijećem na prijedlog predsjednika vijeća Željka Jovanovića iz SDP-a odlučio istaknuti brojne neriješene afere, od kojih su neke javnosti sasvim nepoznate.

Podsjetimo se - uz niz afera čiji akteri su izbjegli sankcije, Appelt je otkrio i one poput bijega zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pred policijom i pokušaj podmićivanja policajca, aferu Imostroj ministra Miomira Žužula zbog koje je Žužul smijenjen, a posebno je zanimljivo da akcija Index nije rezultat samostalnog rada Uskoka, već ju je zapravo pokrenuo Appelt koji im je dostavio dokaze o korupciji na fakultetima.

Appelt je u svom dužem i izvrsno pripremljenom govoru koji je na trenutke podsjetio na slučaj Harryja Markopolosa istaknuo i niz afera o kojima se u medijima do sada nije govorilo, a iznio je i niz primjera kršenja slobode mišljenja i nametanja cenzure što je protivno Ustavu i Zakonu o medijima.

Od toga kako je EPH kontrolirano pratila prodaju Plive Barru kako bi se zataškale nepravilnosti, do još nespominjane afere šverca nafte i naftnih derivata neviđenih razmjera gdje je dovoljno istaknuti 2,5 milijardi litara lož ulja na koje u proteklih pet godina utajen porez.

Tri video isječka Appeltovog svjedočenja u kojima se može vidjeti još niz slučajeva kriminala i sprege istog s državom i medijima možete pogledati ovdje:

 

VIDEO: Kako u SAD-u tretiraju svoju Hanfu

Američka verzija Hanfe, Securities and Exchange Commission (SEC) propustila je spriječiti prijevaru tešku 50 milijardi dolara sve do kraja prošle godine iako ih je na nju upozorio jedan zviždač još prije deset godina. Donosimo zabavni video koji prikazuje kako američki političari propuste državnih agencija doživljavaju puno ozbiljnije od hrvatskih, a način obrušavanja na visoko pozicioniranog službenika SEC-a prilikom saslušanja doslovno je nezamisliv na hrvatskim prostorima.