Bankrotirao SkyEurope, putnici ostali na aerodromima

Bankrotirao SkyEurope, putnici ostali na aerodromima

Slovačka niskobudžetna zrakoplovna tvrtka SkyEurope, bankrotirala je jučer, te je od danas obustavila sve svoje letove, što je zateklo brojne turiste koji imaju povratne karte s brojnih destinacija uključujući Hrvatsku.

SkyEurope je povezivao Zadar s Bratislavom i Bečom, Dubrovnik s ta dva grada i Pragom, a Split sa ta tri grada i Košicama. Osim velikog broja stranih turista zatečenih u Hrvatskoj, vjerojatno istu situaciju doživljava i manji broj hrvatskih građana na ovim destinacijama.

Putnici koji su karte kupili kreditnim karticama povrat novca mogu pokušati dobiti preko svojih banaka, dok ga oni koji su ih kupovali gotovinom mogu zaboraviti. Oni koji su karte kupili preko posrednika, eventualni povrat mogu pokušati potražiti kod njega.

Do naglog obustavljanja letva bez prethodne najave najvjerojatnije je došlo zbog toga što su bečka i praška zračna luka zbog dugova zabranili polijetanja i slijetanja aviona navedene tvrtke. SkyEurope letio je na destinacije u Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Prvi sljedeći (otkazani) letovi SkyEuropea možda su prilika za dodatni prihod pružatelja prijevoza ili smještaja. Sljedeći letovi na kojima bi se mogli pojaviti neinformirani turisti su Dubrovnik-Bratislava (16:25), Zadar-Bratislava (danas u 17:30) i Split-Bratislava (danas u 21:25), no za očekivati je da će se isti problem javljati i sljedećih dana zbog neinformiranosti.