Komentar Zlatka Turkoviča: Kad nastaje opasnost na burzi?

Burzovne prognoze među analitičarima obično se razlikuju, no, danas je moguće na bazi raznih izjava ekonomista, burzovnih analitičara i drugih poznavatelja vidjeti još veću raznolikost stavova.

Znači li to da su burzovna tržišta izgubila kompas? Ne bih rekao. Možda je uzrok svim brigama i neizvjesnosti u preteranoj ljudskoj želji da za svaku stvar znaju odgovor. Ponekad čak točan odgovor. Pokojni Edward Kennedy bio je poznat po tome što je imao malo strpljenja sa ljudima, koji su željeli perfekcionirati ono što nije moguče perfekcionirati. Mislim da bi takav čovjek na burzi bio dobrodošao, ali je istina da bi imao jako težak zadatak - pošto je želja za poznavanjem onoga što stoji iza kuta prisutna kod svakog burzovnog investitora, a posebno špekulanta. Što se u ovom trenutku nalazi iza kuta?

Ništa što bi za burzovnog ulagača u tom trenutku bilo zanimljivo. Ili barem ništa određeno. Sve rasprave oko budućeg gospodarskog rasta nisu toliko važne, kao što je važna činjenica da na svjetskim burzama kotira na milijune vrijednosnih papira, koji nisu svi jednako kvalitetni, sigurni i primjereni za investiranje.

Osnovno na što se burzovnici sada mogu osloniti je da ne prave previše grubih investicijskih grešaka. Unatoč tome što je protekli burzovni pad najviše pogodio nove burze odnosno sekundarna tržišta, još uvijek je moguče pronaći zanesenjake, koji na novim tržištima vide novi burzovni boom. Iskreno rečeno ne znam odakle crpe svoj optimizam. Točno je da niske kamate i dolijevanje novca u gospodarstvo kratkoročno može načiniti čuda. Međutim, na dulji rok burza je ipak zavisna od gospodarstva, vrlina ljudi i njihove hrabrosti. Već je Kostolany rekao: »Više volim ulagati u zemlje, koje imaju bolesne financije i zdrave radne navike, nego obrnuto.«

Opasno je spavati, na tekućoj burzovnoj tečajnici i odbacivati fundament dionica. A tu ima još dosta posla za investitore. Ne kažem, da je fundament na burzi sve. Ali ako se za kriterij investiranja uzima određena potcijenjenost, kao što je u svojoj knjizi Inteligentni investitor zagovarao Buffettov učitelj Benjamin Graham, onda se može očekivati zadovoljavajuče rezultate. Naglasak je na zadovoljavajućim, a ne spektakularnim prinosima. Netko, tko na burzi stalno traži puno, na kraju to doživi – ali sa negativne strane.

Na burzi se nikad ne smije ništa veliko očekivati. Bolje se fokusirati na to da se ne čine prevelike gluposti. U proteklim godinama na svim burzama po svijetu bilo ih je dosta. Stoga sadašnje stanje niskih kamatnih stopa, koje svim lađama dozvoljava da nekako plove, investitor ne smije iskorištavati za samozadovoljstvo. Jednoga dana u budućnosti doživjet ćemo snažno podizanje najprije američkih kamatnih stopa a zatim i drugih.

Tada na burzi može postati opasno, najviše za one koji drže vrijednosne papire bez odgovarajuče unutrašnje vrijednosti.

Zlatko Turkovič slovenski je burzovni komentator i analitičar. Više informacija o autoru na zlatkoturkovic.com