FBI u 2008. zabilježio internet prijevare teške 265 milijuna dolara

Prijevare na internetu u 2008. prouzročile su gubitke vrijedne 265 milijuna dolara, a 275.000 pritužbi predstavlja porast od 33 posto u odnosnu na 2007. godinu - podaci su FBI-a koje je objavio ITworld.com

Prosječna prijevara teška je 931 dolar, što također predstavlja porast - u 2007. godini šteta po prijevari iznosila je 680 dolara.

Porast prijava nije iznenađenje. Stručnjaci kažu da je 2008. godina bila idealna za cyberkriminalce, jer su usavršili tehnike, izgradili automatizirane "SQL injekcije" koje mogu brzi napasti kod tisuća siteova.

Više od pola prijevara odnosi se na online prodaje putem aukcije i neisporučivanje robe nakon kupnje, a 2008. su obilježili i dva velika napada na kartičare - Heartland Payment Systems i RBS WorldPay, te na ovakav oblik kriminala otpada 9 posto svih slučajeva.

Kao sredstvo za ostvarenje nekih prijavara korišteni su i mailovi koji su tražili osjetljive financijske informacije ili su pak tražili novac na razne načine.

Otkrivena vjerojatno najveća krađa kartičnih podataka ikad

Heartland Payment Systems koji obrađuje kartično poslovanje i platne spiskove za preko 250.000 tvrtki objavio je jučer kako su otkrili veliku krađu podataka - vjerojatno i najveću takve vrste do sada, javlja CNET news.