Bernard Madoff osuđen na 150 godina zatvora

Bernard Madoff osuđen na 150 godina zatvora

Glavni krivac za najveću financijsku piramimidalnu prijevaru u SAD-u tešku 65 milijardi dolara, 71-jednogodišnji Bernard Madoff osuđen je na 150 godina zatvora na njujorškom sudu, javlja CNN.

Nekoliko žrtava njegove prijevare koja je uništila financijsku sigurnost tisuća pojedinaca i institucija, opisalo je na sudu svoj trenutni život koji se pretvorio u bijedu skupljanja ambalaže kako bi preživjeli, a neki nemaju ni za lijekove.

Madoff je priznao krivnju, ali je i dalje tvrdio kako njegovi sinovi i žena ništa nisu znali o njegovom zloćinu.

Sudac Chin je uz poruku kako žrtvama treba vratiti vjeru u pravosudni sustav Madoffa osudio na 150 godina zatvora, umjesto na 12 koliko su predlagali njegovi odvjetnici.

Više o slučaju Madoff i sličnom slučaju Stanford pronađite u prijašnjim člancima na rep.hr-u.

VIDEO: Kako u SAD-u tretiraju svoju Hanfu

Američka verzija Hanfe, Securities and Exchange Commission (SEC) propustila je spriječiti prijevaru tešku 50 milijardi dolara sve do kraja prošle godine iako ih je na nju upozorio jedan zviždač još prije deset godina. Donosimo zabavni video koji prikazuje kako američki političari propuste državnih agencija doživljavaju puno ozbiljnije od hrvatskih, a način obrušavanja na visoko pozicioniranog službenika SEC-a prilikom saslušanja doslovno je nezamisliv na hrvatskim prostorima.

Ukradeno 65 milijardi dolara, a istražitelji pronašli tek jednu

Osnivač Bernard Madoff priznao je krivnju za najveću piramidalnu prijevaru svih vremena te je osuđen na 150 godina zatvora, a istražiteljima ostaje problem pronalaska ukradenog novca i dokazivanje krivnje drugih sudionika u prijevari teškoj 65 milijardi dolara, piše Associated Press.

Američki bogataš Stanford optužen za prijevaru tešku sedam milijardi dolara

Teksaški bogataš Allen Stanford i pet pomagača optuženi su za piramidalnu prijevaru tešku sedam milijardi dolara, piše Bloomberg.