Dodijeljeno 10.000 stipendija Erasmus Mundus

Europska komisija je upravo dodijelila 10,000 novih stipendija koje će se financirati iz programa Erasmus Mundus za akademsku godinu 2009-2010. 

8,385 studenata i akademika doći će studirati ili predavati u Europi, a 1,561 Europljanin provest će određena razdoblja u partnerskim institucijama u zemljama izvan Europe. 

Ján Figel', povjerenik Europske komisije za obrazovanje, obuku, kulturu i mladež izjavio je "Erasmus Mundus je sve snažniji. Od 2004 godine, kad je započeo, program se uspio afirmirati kao jedan od glavnih međunarodnih programa mobilnosti u svijetu. S naglaskom na kvaliteti i izvrsnosti, na izniman način promiče europsko visoko obrazovanje na svjetskoj sceni." 

Benita Ferrero-Waldner, povjerenica Europske komisije za vanjske odnose i europsku politiku susjedstva izjavila je: "Obrazovanje ima ključnu ulogu u razvoju zemalja i osiguravanju perspektiva za mlade generacije. Promičući akademske razmjene između Europe i ostatka svijeta studentima sveučilišta pružamo sredstva za bolje oblikovanje njihove budućnosti te razumijevanje i međusobno poštivanje. Erasmus Mundus je stoga dragocjen instrument u izgradnji i učvršćivanju mostova širom svijeta."

Erasmus Mundus je program suradnje i mobilnosti u visokom obrazovanju cilj kojega je unaprijediti kvalitetu europskog visokog obrazovanja i promicati dijalog i razumijevanje među ljudima i kulturama kroz suradnju sa zemljama izvan Europske unije.

Erasmus Mundus nudi magistarske studije i stipendije 

U 2009. godini novi izbor studenata i akademika iz cijelog svijeta dobit će stipendije za studiranje ili predavanje na jednom od 103 magistarska studija. Te studije koji vode do stjecanja priznatih dvostrukih/mnogostrukih ili zajedničkih magistarskih diploma osiguravaju konzorciji vrhunskih europskih institucija visokog obrazovanja. 

Studiji i stipendije zajedno ispunjavaju sveobuhvatne ciljeve programa Erasmus Mundus za unaprjeđivanjem kvalitete europskog visokog obrazovanja i promicanjem istog širom svijeta.

Počevši u akademskoj godini 2009-2010, 1,833 studenta dobivaju stipendije kako bi uz studente iz Europe studirali jednu ili dvije godine na magistarskom studiju koji odaberu. Studenti prate predavanja tih studija programa Erasmus Mundus na dva ili više sveučilišta unutar magistarskog konzorcija. 489 akademika s izvrsnim akademskim dostignućima doći će u Europu u kraćim razdobljima kako bi predavali, bavili se istraživačkim radom ili podučavanjem na daljinu u sklopu jednog od magistarskih studija programa Erasmus Mundus.

Stipendisti dolaze iz 105 zemalja svijeta: Kina je najzastupljenija zemlja, a slijede ju Indija, Brazil, Meksiko, Bangladeš, SAD, Etiopija, Rusija i Indonezija. Akademici dolaze iz 75 zemalja; najzastupljenije su SAD, nakon kojih slijede Kina, Indija, Australija i Kanada.

Erasmus Mundus pruža potporu međunarodnim institucionalnim partnerstvima za mobilnost u visokom obrazovanju

U akademskoj godini 2009-2010 Erasmus Mundus će također financirati 39 partnerstva između europskih institucija visokog obrazovanja i istih institucija onih zemalja koje cilja vanjska politika suradnje EU-a. Cilj je pridonijeti razvoju ljudskih resursa i kapaciteta za međunarodnu suradnju institucija za visoko obrazovanje u ne-europskim zemljama kroz mobilnost između Europske unije i tih zemalja. Ta partnerstva zajedno uključuju 735 institucija visokog obrazovanja – 349 iz EU-a i 386 iz ostalih zemalja – te fokus na akademsku suradnju i razmjenu studenata i akademika. 

Za 2009-2010, dodijelit će se 7,624 individualnih grantova mobilnosti kako bi se financiralo studiranje, istraživački rad i posjete predavatelja od tri mjeseca do tri godine, na prijediplomskoj, diplomskoj, razini doktorata i poslije doktorata i za akademsko osoblje. To uključuje mogućnost za 1,561 Europljana da posjeti partnerske institucije izvan Europe i za 6,063 studenta i akademika izvan EU-a da posjete europske partnerske institucije. 

Ići naprijed

2009. godina vidi i početak druge faze programa Erasmus Mundus koji teče do 2013. godine. Program će nastaviti na uspjesima prve faze, koja je tekla od 2004. do 2008. godine, tako što će vršiti odabir novih magistarskih studija programa Erasmus Mundus i dodjeljivati stipendije iznimnim studentima i akademicima. 

Novi su elementi u akademskoj godini 2010-2011: oni uključuju stipendije za specijalizaciju za određeni broj novo izabranih doktorata i grantove za europske studente kako bi putovali na uključena sveučilišta izvan EU-a.